Občni zbor Sokolskega društva v Celju


Br. podstarosta dr. Milko Hrašovec je dne 28. januarja 1923 ob 9. uri dopoldne, ko je dognal sklepčnost, otvorii občni zbor in prečital pismo brata staroste Smertnika, s katerim je ta vsled prevelike zaposlenosti zunaj Celja odložil svoje mesto. Navajal je velike zasluge, ki si jih je iztekel odstopivši starosta za celjskega Sokola. Nato se je spominjal med letom umrlih bratov Antona Koienca in dr. Franca Lipša in sestre Cirile Zupančičeve. Drugi ie bil župni odbornik, zadnja marljiva vaditeljica. — Po prečitanju zapisnika zadnjega občnega zbora je podal tajnik svoje poročilo.

Iz njegovega poročila posnamemo, da šteje društvo 286 članov in 121 članic, skupaj 407. Po poklicu pripada članstvo naslednjim stanovom: delavcev 6, učiteljev in učiteljic 26, dijakov 17, trgovcev 52, obrtnikov 33, uradnikov in uradnic (zasebnih in državnih) 130, vojaki 3, obrt. pomočniki 22, tig. sotrudniki in sotrudnice 80, zasebniki 40, članov z akademično izobrazbo 46.

Navedel je še druge statistične podatke tako radi knjižnice in enako. Vseh odborovih sej je bilo 21, dva sestanka in en izvanredni občni zbor. Med drugim se je spominjal tudi našega vojaštva, ki se je zlasti ob priliki župnega zleta izkazalo Sokolstvu zelo naklonjeno.

Tajnikovemu poročilu je sledilo blagajnikovo. Podal je natančno sliko o celokupnem denarnem prometu v minulem letu. Društvo je imelo zelo velike izdatke v dneh vsesokolskega zleta. Članarina je bila vedno pobrana, vendar se z njo nikakor niso mogli kriti upravni stroški. Župni zlet se vsled slabega vremena ni končal z dobrim uspehom. Vkljub vsemu temu je društvo danes gmotno dobro podprto, kar je predvsem zasluga brata Sireca.

Brat načelnik je podal obširno poročilo o tehničnem delovanju. Zanimiva je bila statistika telovadnega obiska, udeležba naraščaja in članstva našega društva pri tekmah v Celju in Ljubljani. Bratu Jerinu kot tehničnemu vodji, bratu Wltavskemu, sestri Rebekovi in Černejevi, kakor vsem, ki so pripomogli, da je imelo društvo v pretečenem letu lepe uspehe v tehničnem oziru, se izreče zahvala.

Nato je poročal še brat Prekoršek kot predsednik prosvetnega odseka, nakar se je vrsila volitev s sledečim sporedom: starosta dr. Milko Hrašovec, podstarosta dr. Leopold Vičar, načelnik Lojze Jerin, naČelnica Marica Čemejeva, načelnik prosv. odseka dr. Juri Štempihar; odbor se je naslednje konštituiral: tajnik Franjo Cepiri, blagajnik Drago Sirec, gospodar Anton Misja, matrikar Tinče Novak, nadaljni odborniki Detiček Makso, Dolžan Franjo, Grobelnik Tone, Saksida Franjo, Pofjšak Rudolf, Wltavsky Bernard, Zofka Debelak in Vera Dereani. Namestniki: Fleischer, Pavlinič in Anica Arhova. Rač. pregledovalca: dr. Ernest Kalan in Mirko Gruden. Praoorščak: Ivo Kapus, namestnik Drago Žabkar. Zupnim odbornikom: dr. Štempihar, namestnik Franjo Fleischer, Delegatje za župni občni zbor: dr. Stanko Sajovic, Drago Kralj, Janko Pogačnik, Marica Černejeva in Slava Basiakova.

Članarina ostane kakor doslej in sicer 1 Din na mesec.

Občni zbor je z navdušenjem sklenil, da se brata Josipa Smertnika imenuje dobrotvornim članom in mu izda častno diplomo. V sokolskih krogih Jugoslavije je njegovo ime znano in ni, da bi na tem mestu posebej govorili o njegovih zaslugah.

Pri slučajnostih se je razpravljalo še o raznih drugih zadevah. Potrdil se je sklep izvanrednega občnega zbora radi obiska nemških prireditev. Soglasno se je obsojalo, da se žal med Slovenci še vedno najde kako človeče, ki obišče nemško prireditev in to v času, ko se z našimi brati na Koroškem in Primorskem postopa na tako brutalen način.

Občni zbor je potekel gladko in stvarno. Vsi, ki so bili navzoči, so se vračali s prepričanjem, da se Sokolsko društvo v Celju vedno ravna po geslu: »Naprej, nazaj niti korak!« Zdravo!

Nova doba, 2. 2. 1923