Kdo je kriv?


Še nobena seja občinskega ljudskega odbora v Škofji vasi ni trajala toliko časa kot poslednja. Že šesto uro so odborniki

sedeli in nikakor ni zmanjkalo snovi za razpravo. Na dnevnem redu je bil pregled zaključne bilance občinskih podjetij, ki so s 1. januarjem 1953 prešla v likvidacijo. Že stari občinski ljudski odbor je neštetokrat zahteval, da se razčisti stanje s temi podjetji,  toda vedno so bili sklepi samo sprejeti, nikdar pa izvršeni. Že bežen pogled na poslovanje podjetij je lahko človeka prepričal, da ni vse v redu. Čeprav sta pri podjetjih bila dva knjigovodja, knjigovodstvo ni bilo na tekočem (celo končna bilanca je bila predložena šele po večkratni zahtevi odbornikov) in nikdar se ni vedelo kakšno je stanje v podjetjih. Za kuhinjo so nabavljali potrošno blago, toda nobene evidence ni bilo, koliko je bilo tega blaga porabljenega.

Bivši mesar denarja za prodano meso sploh ni odvajal, temveč je za ta denar zopet nabavljal živino. Še več takih in podobnih primerov je prišlo na dan na seji. Zato je tudi bil razumljiv rezultat takega poslovanja. Če vračunamo vso vrednost inventarja, k i je last občinskih podjetij, se še vedno pokaže izguba okrog 500.000 din. Samo davka n a promet proizvodov dolgujejo podjetja še 120.000 din.

Iz gornjega je razvidna skrajna malomarnost uslužbencev teh podjetij, saj drugače si ne moremo predstavljati takega stanja. Sploh ni bilo čuta odgovornosti za ljudsko premoženje. Z druge strani pa prav gotovo nosi polno odgovornost bivši občinski ljudski odbor s tajnikom in predsednikom na čelu, ki je tako stanje dopustil. Sklep občinskega LO je bil, da se vsa zadeva preda sodišču, kar je popolnoma pravilno.

Tudi o tajniku občinskega odbora so razpravljali. On svojo dolžnost ni vršil v redu. Ljudje so n a raznih sestankih kritizirali njegovo delo. Pravijo, da ga je redkokdaj bilo dobiti v pisarni. Bavil se je z raznimi stvarmi, ki nikakor niso dolžnost tajnika, medtem, ko je svoje delo zanemarjal. Nabavljal je cement za zadruge, kjer je zaradi njegove in poslovodjine malomarnosti prišlo do raznih nejasnosti, ki se še raziskujejo. Odborniki so mu odkrito povedali njegove napake. Po daljšem razpravljanju je bil sprejet sklep, da se predlaga OLO, naj Vidmarja razrešijo dolžnosti tajnika ter da na njegovo mesto postavijo človeka, ki bo svojo dolžnost v redu vršil.

Občinski ljudski odbor je dokazal, da pravilno razume svojo vlogo kot izvoljeni predstavnik širokih delovnih množic.

Savinjski vestnik, 28. 2. 1953