Sanacija teče


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 45 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Vprašanje ekoloških naložb v Cinkarni je treba reševati z namenskim združevanjem sredstev. Za to pa veliko obetajo priprave na sprejem družbenega dogovora o združevanju sredstev za odpravljanje obstoječih ekoloških žarišč v Sloveniji. To je ena najpomembnejših ugotovitev iz zadnje informacije o izvajanju sanacije v Cinkarni, ki nam jo je poslal izvršni svet celjske občinske skupščine.

Ob tem, ko smo v prvem poročilu o ekološki sanaciji v Cinkarni brali, da bosta najpomembnejša ukrepa letos namestitev filtrov v tovarni titanovega belila in pričetek rednega obratovanja čistilne naprave na odtoku v Žepini, je družbeni svet, ki nadzira in usmerja ekološko sanacijo v Cinkarni naredil že prve korake k še bolj celovitemu uresničevanju sprejetega programa sanacije. Med najpomembnejšimi zahtevami, ki so jih postavili na seji družbenega sveta so ob osnovni, da se pospeši delo in da podpirajo sklenitev družbenega dogovora o združevanju sredstev za ekološke sanacije v Sloveniji, še sodelovanje vzhodnonemškega partnerja v ekoloških naložbah in to z nepovratnimi sredstvi, ter da predsedstvo republiške gospodarske zbornice ponovno prouči in poenoti stališča do sanacije Cinkarne ter se skladno s programom del tvorno vključi v njegovo uresničevanje.

Družbeni svet je tudi seznanjen s stališči bank, ki so pripravljene zagotoviti 100 milijonov dinarjev za reševanje ekoloških problemov v prehodnem obdobju, torej do sklenitve družbenega dogovora, ki naj bi ga sklenili še letos.

SB, Novi tednik, 11. 1. 1979

*cena časopisa: 5 dinarjev