Uspeh mladih


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 60 leti objavljen članek v Celjskem tedniku. Vabljeni k branju:

Zapis ob predstavi igrice Frana Roša ČUDODELNA PIŠČALKA

Delavski oder Celje je za novoletne praznike pripravil mladim celjskim gledalcem prijetno zabavo z igrico Čudodelna piščalka. Obiskali smo jih, da bi videli, kako so jim predstave uspele.

Stojim za kulisami in opazujem mlado Cvetko (Zlatka Krašovec), ki se vsa srečna zahvaljuje gozdnemu možu Bradovanu (Ludvik Gajšek) za čudodelne kapljice in drugi dve darilci, ki sta jih z bratom Gojkom (Janko Rednak) dobila od njega v zahvalo, ker sta mu rešila sinčka.

Dobro teče beseda mladim igralcem na odru, ki se po njem gibljejo, kot da bi bili že stari in izkušeni gledališčniki. Nič hudega, če se jim včasih malo zatakne.

»Uh, je vroče,« pravi medved Rjavko (Milan Mirnik), ko si za odrom sname medvedjo masko z glave.

»Pssst. Tiho!« takoj utiša šepetanje režiserka Jožica Zupan, ki za odrom pazi, da poteka vse v redu. »Čuribaba, kje si? Pazi in govori na odru glasneje«.

Medtem se zgodba na odru odvija brez zastojev dalje. Otroci, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano, se smejejo in škripajo s stoli.

»Ooo …« se zasliši iz dvorane, ko vzame Čuribaba (Anica Bandek) Gojku čudodelno zdravilo.

»Aaah! Bravooo …« pa takrat, ko ga mora spet vrniti, čudodelno piščalko, ki jo prisili, da se vrti do onemoglosti.

In tako naprej. Otroci v dvorani žive skupaj s svojima junakoma rta odru, ki s čudodelnimi kapljicami ozdravita svojo na smrt bolno mater in na koncu še žalostno princesko Violeto (Marica Mlaker).

Po končani predstavi se mladi igralci zberejo za odrom. kjer imajo majhno zakusko. Pozabljene so vse težave. Vsi so srečni. Ne mislijo več na tista dva meseca, ko so mnogi od njih prihajali na vaje iz tovarn in tako podaljšali svoj delovni dan do večera, ko so končali. Drugi pa iz urada, šole, s polja … In to dan za dnem. Sedaj je vse to kronano z zadoščenjem in uspehom, da so nekaj naredili. Z uspehom, ki so ga potrdili otroci v dvorani s svojimi medklici in pripombami.

In kdo so mladi igralci? Vsi, razen ministra Debelinka (Ludvik Verk), ki je prvič stopil na oderske deske že leta 1927, so mladi. Vsi od najmlajše Cvetke (12 let) pa do Čuribabe (20 let). – Res, lepo ste izpolnili svojo nalogo, mladi igralci. Čestitamo!

Celjski tednik, 17. 1. 1964