Prva premiera TDF 79: Ostalo je več kot le trenutek


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 45 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Pred tednom dni je organizacijski odbor TDF pripravil v Celju že prvo letošnjo premiero v okviru TDF 79 in na njej svečano predstavil enega najnovejših jugoslovanskih filmov – Trenutek. Premiera, ki je bila posvečena slovenskemu kulturnemu prazniku, je uspela v vseh pogledih.

Občinstvo, ki je domala napolnilo veliko dvorano kina Union je toplo sprejelo izvrsten film, ki je delo režiserja Stoleta Jankoviča. O tem, kako globoko je film segel, pa smo se prepričali po premieri, ko so gledalci filma z močnim aplavzom nagradili vloženi trud avtorjev.

Občinstvu sta se predstavila tudi gosta premiere – režiser Stole Jankovič, ki je v razgovoru z Janezov Vedenikom orisal svoj film kot zelo sodoben, pa čeprav je njegova srž spomin na dni revolucije. Spregovoril je tudi o svojem novem filmu, ki bo povsem sodoben, saj bo v njem razgrnil brezčutje in osamljenost v sodobni, civilizirani družbi, ki pa vse prerada pozablja na temeljne vrline človeškosti – na humanizem.

Še topleje je občinstvo sprejelo priljubljenega igralca Bato Živojinoviča, ki je s filmom Trenutek proslavil 25 let dela pri filmu in svoj stoti film. V razgovoru je Bata Živojinovič povedal, da mu je Trenutek doslej najljubši film. Film, v katerem je lahko pokazal in dokazal, da je res velik igralec. Povedal je tudi, da z leti igralec zori in da sodi, da je prav sedaj na višku svojih ustvarjalnih moči in sposobnosti. Uvod v prijeten večer, z bogatim, humanim sporočilom, ki ga nosi v sebi film Trenutek, je bila majhna svečanost. Na njej je tajnik celjske ZKO Štefan Žvižej podelil knjižne nagrade šestim učencem celjskih osnovnih in srednjih šol, ki so pisali spise na temo tedna domačega filma. Posebej za to priložnost imenovana komisija je med štiridesetimi poslanimi spisi nagradila dela Rena te Horvat, Mateje Komel, Vesne Čuček, Mire Železnik, Marjane Podpečan in Marjete Vidmar. Vsi nagrajeni spisi bodo objavljeni v Novem tedniku.

Večer izpred tedna dni nam bo ob filmu Trenutek ostal še dolgo v spominu.

B. S., Novi tednik, 15. 2. 1979