Novi prostori Fotografskega društva Celje


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 25 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Umetniška fotografija ima v Celju že dolgoletno tradicijo, saj celjsko fotografsko društvo, ki trenutno združuje okoli 60 članov, svoje začetke beleži že v letu 1950. Ob letošnjem slovenskem kulturnem prazniku so predali namenu nove društvene prostore.

To so naredili predsednik Fotografskega društva Celje Vinko Skale, njegov častni predsednik Andrej Kamenšek ter predsednik Fotografske zveze Slovenije Peter Pokom ob prisotnosti članov društva in številnih gostov. Otvoritev so popestrili pesnik Vlado Skale ter saksafonist Jure Kopač in pianist Igor Feketija.

Nove prostore je društvo pridobilo na Glavnem trgu 9. Urejali so jih celo leto ob sodelovanju in podpori številnih sponzorjem, še posebej pa Cestnega podjetja Celje. Uredili in opremili so dve temnici, studio ter pomožne prostore, ki bodo članom omogočili razvijanje in izdelavo črno-belih fotografij, izdelavo digitalnih fotografij, studijsko fotografiranje, postavitve priložnostnih razstav ter predvajanje dia filmov. Novi prostori bodo omogočili tudi izvedbo strokovnih seminarjev, za kar se že povezujejo tudi s celjsko območno izpostavo Sklada RS za ljubiteljske kulturne dejavnosti. Organizirali bodo tudi fotoinstruktorski seminar za vse, ki se v Sloveniji ukvarjajo z umetniško fotografijo.

Društvo namerava v bližnji prihodnosti dokončno opremiti prostore, nato pa z razpisom v svoje vrste vključiti nove člane. Jeseni bodo v Celju organizirali slovensko državno razstavo umetniške fotografije v črno-beli tehniki, že aprila in maja pa nameravajo pripraviti tečaje za svoje člane.

Živko Beškovnik, Novi tednik, 18. 2. 1999