Prostorska stiska v celjskih šolah


V celjskih osnovnih šolah je iz leta v leto več otrok. Zato so predvsem šole v bližini novejših stanovanjskih sosesk prepolne, kar ponekod že močno ovira normalno delo.

V šoli Ivana Kovačiča Efenka število učencev najbolj niha. So obdobja, ko jih je komaj čez tristo, sedaj pa jih je blizu šeststo. V osnovni šoli na Hudinji, ki j e trenutno najbolj obremenjena, je že nemogoče izvajati nekatere dejavnosti. Učenci razredne stopnje imajo pouk slovenščine v kabinetu za tehnični pouk. V jedilnici, kjer je prostora za 30 učencev, kosi dvesto učencev. Številne šole so za pouk priredile hodnike in druge šolske prostore.

Poleg prostorske stiske otežuje uvajanje novega programa dela in življenja v osnovni šoli pomanjkanje specializiranih učilnic. Največji problem so učilnice za gospodinjstvo, tehnični pouk pa tudi še telovadnice. Dogaja se, da učenci nižjih razredov ne pridejo več v telovadnico. Takšne razmere se odražajo tudi v učnem uspehu, ki v povprečju pada. Ponavljalcev je bilo lani za 4 odstotke več kot leto prej, tako da je bil osip lani skoraj 13-odstoten.

Takšno stanje nenazadnje vpliva tudi na vedenjske odklone, saj so kraje, odsotnost od pouka, nasilje in drugi negativni pojavi v porastu. Zaradi vse težjih materialnih pogojev je okrnjena tudi kakovost izvajanja nekaterih dejavnosti, fakultativnega pouka pa na celjskih šolah praktično ni.

Kljub temu celjske šole na nekaterih področjih dosegajo nadpovprečne rezultate. Tako je na primer že več kot

četrtina otrok deležna dodatnega pouka, razmahnila se je raziskovalna dejavnost, s katero celjski osnovnošolci doseglo lepe rezultate tudi na zvezni ravni. Delo strokovnih organov je bolje organizirano, korak dalje pa so storili v Celju v prizadevanjih za kakovostnejšo izvedbo uvajalnega obdobja v prvih razredih.

Svet za vzgojo in izobraževanje pri OK SZDL v Celju se je na zadnji seji seznanil s poročilom o delu celjskih osnovnih šol v preteklem šolskem letu. Dal je tudi nekaj pobud, ki naj bi jih celjska enota zavoda za šolstvo posredovala republiškim organom: v republiki naj bi začeli preverjati osnovnošolske programe, ki so prenatrpani mnogokrat tudi s povsem odvečno vsebino, namesto tega da bi začeli razmišljati o dveh tujih jezikih v osnovni šoli.

Novi tednik, 24. 3. 1988