Celjski dijaki županu predstavili izpeljane aktivnosti in predloge


Predstavnkia Dijaške skupnosti Celje sta se ob zaključku šolskega leta srečala z županom Mestne občine Celje, Matijo Kovačem. Dosežke minulega leta in aktualno problematiko sta predstavila predsednik DSC, Nik Slemenšek, in predstavnik Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje, Dejan Skale.

Z županom so govorili o površinah za mlade v Celju, prenovi dijaškega doma, igriščih, oživitvi mestnega jedra in skupnih prizadevanjih za namenjanje poudarka športu.

Parlament DSC se je letos redno sestal trikrat. Predstavniki 11 šol so spregovorili o razlikah med šolami, predvsem glede nudenja osnovnih interesnih ali dodatnih vsebin, pa v razlikah glede nudenja dijaških statusov in sistema ocenjevanja. Na aktiv ravnateljev so zato naslovili predloge glede izboljšanja palete vsebin, od športnih dnevov pa do strokovnih ekskurzij.

Med letom je bilo veliko govora glede dijaških izkaznic, ki so v dijaškem prostoru sprožile veliko neodobravanja, saj jih nekje omogočajo, drugje ne. Poleg tega jih nekaterim dijakom šole subvencionirajo, ostali so prepuščeni sami sebi. Dijaške izkaznice dijakom ponujajo kar nekaj ugodnosti. V Parlamentu so preučili dva scenarija, ki so jih posredovali na aktiv ravnateljev in na Dijaško organizacijo Slovenije, in sicer subvencijo izkaznic vsaj za prve letnike s strani proračuna šol, ali pa subvencijo države za omogočanje osnovnih mladinskih dijaških izkaznic. Če bi dijak želel evropsko kartico, bi doplačal 3 evre.

Redno so sodelovali tudi z Dijaško organizacijo Slovenije in skupaj naslavljali tematike na področju medvrstniškega nasilja, združevanja Zoisove in državne štipendije ter tudi duševnega zdravja dijakov. Po novem bo tako k sistematskim pregledom vključen dodaten pregled mentalnega zdravja dijakov. Slabše mentalno zdravje po mnenju DSC vodi v izgrede dijakov in medvrstniško nasilje.

Med letom so se pri DSC aktivno odzivali na dogodke in ukrepe, povezane s to problematiko. Pri tem so opozorili: “Žal ugotavljamo, da na državni ravni ni bilo narejenega veliko za rešitev stiske. Mi bomo še naprej ozaveščali dijake po šolah o nevarnostih in grožnjah spletnega nasilja in ostalih vrst, tesno bomo še naprej sodelovali s Policijsko upravo Celje, z aktivom ravnateljev pa se bomo trudili, da našim dijakom nemoteno nudimo občutek varnosti v šolskem okolju. Tudi glede tega smo si bili v Parlamentu enotni, da ob zadnji grožnji s strelskim napadom varnost po celjskih šolah še ni bila na želeni ravni.”

Med letom so opravili vrsto uradnih srečanj v lokalnih skupnostih, praksodajalci za dijake in z ostalimi sorodnimi institucijami, s katerimi lahko skupaj sooblikujejo aktiven prostor za mlade. Med drugim so sklenili sporazum z največjim delodajalcem v Celju – Splošno bolnišnico Celje in tudi sodelovanje z Zdravstvenim domom Celje, ki med letom v procese vključita veliko dijakov.

Kot svojo glavno nalogo poudarjajo predstavljanje in aktivno zastopanje celjskih dijakov, prav tako pa so angažirani tudi pri zabavnih vsebinah. Sodelovali so pri vsedijaški zabavi v dvorani Golovec, maturantska četvorka pa je bila odpovedana. Prav tako so izpeljali tri medšolska tekmovanja v različnih športih, prostovoljno pomoč dijakov ob avgustovskih poplavah, dobrodelni koncert Poplavljena srca, Fazan night (noč fazanov, op.) za prve letnike, krvodajalsko akcijo za dijake, priprave na esej za maturante in druge dogodke.

Prvič v zgodovini celjskih dijakov so uvedli tudi podelitev priznanj za izjemne dijaške dosežke na različnih področjih. Aktivni dijakinje in dijaki bodo dobili zaslužena priznanja, predvidoma v septembru.