Iz SB Celje odhajajo še trije radiologi: “Rentgenskega oddelka praktično ni več”


V Splošni bolnišnici Celje so dali odpoved še zadnji trije radiologi, ki so izvajali neprekinjeno zdravstveno varstvo, je poročala RTV Slovenija.

Po oceni nekdanjega direktorja bolnišnice in ministra za zdravje, Sama Fakina za Radio Slovenija, to pomeni, da “rentgenskega oddelka praktično ni več.”

Pri odhodu sicer ne gre za zadnje tri radiologe, ki službujejo v celjski bolnišnici, temveč zadnje tri, ki so izvajali neprekinjeno zdravstveno varstvo, kar pomeni, da so opravljali tudi dežurstva v nočnem času in ob koncih tedna ter za praznike.

In to je za bolnišnico velik problem, gre sklepati iz besed Sama Fakina za Radio Slovenija. Bivši minister za zdravje je dejal, da je Rentgenski oddelek srce bolnišnice in brez tega bolnišnica ne more delovati, za normalno delovanje pa potrebuje 13 rentgenologov.

Težave z zagotavljanjem radiološkega kadra se v SB Celje vlečejo že dlje časa, predvsem pa od aprila 2023, ko so v bolnišnici “kaznovali” svoje radiologe, ki so dodatna dela opravljali po podjemnih pogodbah. Z utemeljitvijo, da bi jih morali opraviti v rednem delovnem času, je 12 od 13 radiologov prejelo pisno opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja, hkrati pa so nekaj denarja za opravljeno delo morali vrniti. V tednih po “incidentu” je bolnišnico Celje zapustilo 7 od 12 radiologov, kadrovsko pa se rentgenološki oddelek ni več pobral. Od takrat so v SB Celje objavili več razpisov za radiologe, obenem pa nekatere manjke pokrili s sklenitvijo pogodb.

Ministrstvo za zdravje sicer pravi, da je s problematiko seznanjeno in da so z odgovornimi sklicali sestanek.

V preteklih tednih je v javnost prišla tudi informacija, da je SB Celje v prvih petih mesecih letošnjega leta ustvarila 2,3 milijona evrov izgube, kar je po besedah direktorja Dragana Kovačića predvsem posledica zdravniške stavke, še poroča RTV Slovenija.