Irci šokirali in izločili Celjane, ki bodo kožo reševali proti Armencem


Nogometaši Celja so v tretjem krogu kvalifikacij za Ligo Evropa na Irskem proti ekipi Shamrock Rovers branili minimalno prednost iz knežjega mesta, a so bili pri tem neuspešni. Povratna tekma se je po rednem delu končala z 2:1 v korist Ircev in se zavlekla v podaljšek, v katerem so domači še tretjič stresli celjsko mrežo in se veselili napredovanja. Celjani bodo evropsko jesen iskali proti Pjuniku iz Armenije. 

Bleda in neprepoznavna igra v prvem polčasu

Grofje so bili v prvem delu igre povsem neprepoznavni, prikazali so enega izmed najslabših polčasev v zadnjih sezonah, kar so s pridom izkoristili in kaznovali irski nogometaši.

Domači so si v 37. minuti priigrali enajstmetrovko, ko je Damjan Vuklišević odrinil Aarona Greena, nato pa ga je nerodno zbil vratar Lovro Štubljar. Najstrožjo kazen je zanesljivo izvedel Dylan Watts.

Varovanci Alberta Riere se po prejetem zadetku niso uspeli pravočasno pobrati in zbrati, za kar so bili znova kaznovani. Z roba kazenskega prostora je natančno meril preveč osamljeni Neil Farrugia.

V sodniškem dodatku je celo zadišalo še po tretjem zadetku Shamrocka, toda z odlično obrambo se je vsaj delno za zakrivljeno enajstmetrovko odkupil 20-letnik v vratih Celja. Po odmoru so imeli Irci novo veliko priložnost, zapravil pa jo je Joshua Honohan.

Po odmoru boljša predstava

Celjani so nato vendarle zaigrali bolje, predvsem vstop Žana Karničnika je prebudil celjsko igro. Prav slovenski reprezentant je prvi nevarno zapretil, a domača obramba je njegov strel odbila v kot in preprečila zadetek.

Le nekaj minut za tem je Karničnik dobro kombiniral z Ninom Koutrom, slednji pa je iz ugodnega položaja sprožil čez gol. Pritisk Celja se je stopnjeval, nevarno je bilo tudi ob strelu Armandasa Kučysa, a tudi to so Irci uspeli blokirati.

Obramba Shamrocka pa je bila nemočna v 83. minuti, ko je za gol odrešitve po sijajni podaji Litovca Kučysa poskrbel Karničnik, ki se je v celjsko moštvo vrnil po krajši odsotnosti zaradi poškodbe.

Celjani so imeli priložnost, da bi po rednem delu odločili obračun, toda ob poskusu Matije Kavčiča se je izkazal vratar Leon Pohls, tekma pa se je zavlekla v podaljšek.

Irci v podaljšku izkoristili darilo vratarja

Tam je za nov šok Celjanov poskrbel rezervist Graham Burke. Irec je zatresel celjsko mrežo po veliki napaki in darilu Štubljarja, ki v mestu ob Savinji nastopa kot posojen nogometaš italijanskega Empolija, z mesta prvega vratarja pa je ‘izrinil’ Matjaža Rozmana.

Na drugi strani igrišča je takoj po vstopu v igro zapretil Rolando Aarons, imenitno, mogoče celo ključno priložnost pa je naposled zapravil nerazpoloženi Luka Menalo.

Celjani so si nato privoščili novo napako tudi v drugem delu podaljška, ki pa je na njihovo srečo ostala nekaznovana. Sodniška ekipa je namreč gol Ircev razveljavila zaradi prepovedanega položaja.

Grofje so v zaključku tekme pritiskali in iskali zadetek, ki bi jih popeljal do izvajanja kazenskih strelov, a zaman. Zeleno-beli so odbili vse napade Celja in se na koncu veselili epiloga pravljičnega večera, ki so ga spisali v domačem Tallaghtu.

Po evropsko jesen v Armenijo

Celjski nogometaši bodo svojo kožo v lovu na evropsko jesen reševali v zadnji fazi kvalifikacij za Konferenčno ligo, kjer se bodo pomerili s Pjunikom iz Armenije, Shamrock pa si je nastop v enem izmed evropskih tekmovanj že zagotovil.

Pjunik je na svoji evropski poti klonil proti Dinamu iz Minska in izločil Strugo ter Ordabasij. Prva tekma bo v četrtek v Yerevanu, Celjane pa še pred tem čaka derbi v državnem prvenstvu – nedeljski dvoboj v Stožicah z ljubljansko Olimpijo.

Začetni postavi Shamrocka in Celja:

Lineups provided by Sofascore
Izid:

Shamrock Rovers – Celje *3:1 (2:0, 2:1) // 3:2
Watts 37./11m, Farrugia 41., Burke 96.; Karničnik 83.

*podaljšek

// skupni izid