Z inovativnim izobraževanjem nad izzive vse številčnejših plastičnih odpadkov


Prelomni projekt EDU4PlastiCircular, ki so ga projektni partnerji začeli uradno izvajati že 1. novembra 2023, pomeni pomemben korak k reševanju naraščajočega globalnega problema plastičnih odpadkov in njihovega vpliva na krožno in podnebno nevtralno gospodarstvo.

Projekt, ki ga sofinancira Evropska unija, je pripravljen korenito spremeniti izobraževalno okolje, saj bo odrasle vseživljenjsko učeče se, izobraževalce in strokovnjake v industriji po vsej EU opremil z znanjem in spretnostmi, potrebnimi za spodbujanje miselnosti krožnega gospodarstva in ekološko odgovornega državljanstva.

O primerih dobrih praks, prvih projektnih rezultatih in nadaljnjih korakih, so projektni partnerji konec avgusta razpravljali na srečanju v Velenju, ki ga je gostila Fakulteta za varstvo okolja.

Cilj projekta EDU4PlastiCircular s skupnim proračunom 400.000 EUR, ki bo trajal 36 mesecev (do 31. oktobra 2026), je neposredno prispevati k boju proti podnebnim spremembam in degradaciji okolja. Inovativni pedagoški pristopi projekta, v kombinaciji z ustvarjalnimi izobraževalnimi metodologijami in odprtimi izobraževalnimi viri, so namenjeni dvigu zavesti in krepitvi zmogljivosti ter razvoju ključnih zelenih veščin med učitelji in študenti visokošolskih zavodov (VŠZ) ter med vodstvenimi delavci in zaposlenimi v različnih organizacijah.

Projektnim partnerjem so na Fakulteti za varstvo okolja predstavili tudi lasten prototip za vzorčenje mikroplastike v manjših rekah. Gre za terenski prototip, ki deluje na osnovi filtracijskega sistema z uporabo prenosne vodne črpalke ter z manjšimi nadgradnjami, ki omogočajo natančno spremljanje fizikalno-kemijskih pogojev vzorčenja.

Do ozaveščenosti z izobraževanjem

Glavni cilj projekta EDU4PlastiCircular je povečati ozaveščenost in spodbujati zelene prakse pri uporabi plastike v krožnem in podnebno nevtralnem gospodarstvu. Projekt vključuje celovit pristop z razvojem inovativnih metod usposabljanja, pripravo zbirke najboljših izobraževalnih praks, izdajo brezplačno dostopnih izobraževalnih gradiv, vzpostavitvijo platforme za e-učenje ter izpopolnjevanjem vsaj 200 udeležencev.

Na srečanju v Velenju je prve rezultate slovenske ekipe predstavila vodja projekta na FVO, dr. Anja Bubik.

»Na Fakulteti za varstvo okolja smo v projektni ideji prepoznali ogromen potencial. Obremenjenost okolja s plastiko je namreč globalen problem, svetovni izziv, ki zahteva ukrepanje. In ta pobuda, ki jo je podprla Evropska unija, nam daje priložnost, da spremenimo naš odnos do odpadne plastike, izboljšamo razumevanje njihovega vpliva na naravne ekosisteme okrog nas ter spoznamo okolju prijazne rešitve. Na fakulteti dajemo poseben poudarek na pozitivne vplive, ki jih lahko ta projekt povzroči med našimi študenti in profesorji. Želimo spodbuditi spremembe v njihovem vsakodnevnem ravnanju in miselnosti, saj verjamemo, da prav izobraževalne ustanove lahko igrajo ključno vlogo pri prehodu na bolj trajnostne in okolju prijazne prakse,« je povedala vodja projekta na FVO, dr. Anja Bubik.

Inovativni delovni paketi za trajnostni učinek

Projekt EDU4PlastiCircular je strukturiran v petih delovnih paketih – od vodenja projekta in zasnove metodologije usposabljanja do zasnove digitalnih vsebin, izvajanja, uporabe, razširjanja in trajnosti – in je usmerjen v ustvarjanje trajnega učinka. Rezultati projekta vključujejo priročnik z najboljšimi praksami, digitalno knjižnico z e-knjigami, inovativni učni načrt, platformo za e-učenje ter digitalno izobraževalno vsebino.

Skupno prizadevanje za bolj zeleno prihodnost

Projekt EDU4PlastiCircular je dokaz moči medsektorskega sodelovanja, ki vključuje visokošolske zavode, nevladne organizacije, podjetja, oblikovalce politik in širšo skupnost v skupnem prizadevanju za ublažitev škodljivih učinkov plastičnih odpadkov. Projekt poudarja ključno vlogo izobraževanja pri doseganju trajnostne in na podnebne spremembe odporne prihodnosti.

Plastika in mikroplastika postajata globalni ekološki problem: borimo se proti njemu skupaj, preden bo prepozno!

O projektu EDU4PlastiCircular

EDU4PlastiCircular – Izobraževanje o plastiki v krožnem in podnebno nevtralnem gospodarstvu – Preprečevanje kopičenja odpadne plastike v okolju, je pionirska pobuda, katere cilj je z izobraževanjem spremeniti odnos in vedenje do uporabe plastike. Projekt, ki ga sofinancira Evropska unija, združuje konzorcij partnerjev, ki si prizadevajo za spodbujanje načel krožnega gospodarstva in ekološko odgovornega državljanstva.

Vodilni partner projekta je Politehnična univerza v Temišvaru (Romunija), drugi partnerji pa so Universitat Politecnica de Valencia (Španija), Universitatea Transilvania in Brasov, (Romunija), Universita degli studi dell’Insubria (Italija), Dermol svetovanje d.o.o. (Slovenija), Fakulteta za varstvo okolja (Slovenija).

Za več informacij obiščite: https://microplastics.today/