Kozjanska čindara v Andaluziji


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 35 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Plesalke, plesalci in godbeniki Celjske folklrone skupine ŽPD France Prešeren so se prejšnjo sredo vrnili iz Španije, kjer so sodelovali na mednarodnem folklornem festivalu v andaluzijskem mestu Ronda. Na »Gala folclorica intemacional de Ronda«, šestnajsti po vrsti, so odšli na povabilo CIOFF-a (mednarodno združenje folklornih festivalov) in španskih organizatorjev.

V močni svetovni konkurenci so Celjani ponovno dokazali, da sodi slovenska in jugoslovanska ljudska plesna in glasbena ustvarjalnost v sam vrh svetovne. S skoraj profesionalno točnostjo in mladostno prešernostjo (starejši bi v narečju rekli »z gajstom«) odplesani plesi, odpete pesmi in odigrana glasba so izzvali marsikateri aplavz na odprti sceni. Organizatorji so festival, ki naj bi trajal od 29. 8. do 1. 9., zaradi izrednega odziva obiskovalcev ter čudovitih nastopov skupin, ki so bile skorjo vse na visoki kakovostni ravni, podaljšali še za tri dni.

V teh treh dneh so pripravili še sprevod sodelujočih skupin po ulicah Ronde in dva nastopa v mestih La Linea in Feuengirola Na festivalu so poleg Celjanov sodelovale še folklorne skupine iz Angole, Costa Rice, Grčije, Mehike, Poljske ter tri skupine iz Španije: Madrid, Murcia in Ronda.

Edo Gaberšek, vodja organizacijskega teama Celjske folklorne skupine, vedno organizira gostovanja skupine tako, da si lahko člani ogledali tudi znamenitosti držav, kjer se nahajajo. Tako so tokrat obiskali med drugim znamenito Alhambro Granadi, pa Gibraltar, Monte Carlo, Monaco, Barcelono in druge kraje na in ob poti v Rondo.

Mateja Ocvirk, Novi tednik, 14. 9. 1989