Ponoči najhuje v Žalcu, nekaj hiš poplavljenih, vodo morajo prekuhavati


Navkljub pestremu nočnemu vremenskemu dogajanju se najbolj črni scenariji po besedah vremenoslovcev vendarle niso uresničili. Do jutra je po Sloveniji padlo med 40 in 100 mm dežja.

Kljub temu so lokalne težave z vodo še vedno prisotne – tako tisto iz rek in potokov, kot meteorno in tudi pitno. Takšen primer je občina Žalec, kjer je pitno vodo na več lokacijah treba prekuhavati.

Na cestah sicer trenutno zaradi deževja ni večjih težav.

Stanovanjsko hišo na območju Velike Pirešice je zalilo že včeraj ob pol treh popoldne, kjer so posredovali lokalni gasilci PGD Velika Pirešica:

Poplavljena voda je vdrla tudi v  industrijski objekt in dva stanovanjska objekta v Šempetru. Štab Civilne zaščite in gasilskega poveljstva se je vzpostavil ob 18. uri, saj je število intervencij naraščalo. Ponoči so sledila gasilska posredovanja na območju Gotovelj in Ložnice pri Žalcu, kjer je voda ogrožala več objektov in zaprla več cest. Skupno so gasilci na tem območju opravili 23 intervencij, največ na območju Drešinje vasi.

Javno komunalno podjetje Žalec obvešča uporabnike pitne vode v naseljih Tabor, Pondor, Kapla, Gomilsko, Poljče, Trnava, Šmatevž, Kaplja vas, Dolenja vas, Orla vas, Latkova vas, Prebold, Ojstriška vas, Grajska vas, Sv. Lovrenc, Tešova in Jeronim, da je zaradi obilnega deževja prišlo do zakalitve vodnih virov, zato je vodo treba prekuhavati. Ukrep velja do preklica.

Poplavljenih je tudi več travnikov in njiv, to je včerajšnja fotografija Facebook uporabnice Barbare K. iz Arje Vasi:

Intervencije v Celju

Včerajšnji dan je zahteval kar nekaj gasilskih in drugih intervencij na območju Celja.

Pripadniki Civilne zaščite so do 20. ure zaradi močnega deževja in posledičnih dogodkov posredovali na 23 lokacijah, kjer so prečrpavali vodo, zavarovali prizadeta območja, odstranjevali nevarnosti, pokrivali strehe, postavljali protipoplavne zaščite, sanirali plazove …
V intervencijah je sodelovalo 27 gasilcev Poklicne gasilske enote Celje, 72 prostovoljnih gasilcev iz desetih društev Gasilske zveze Celje, 15 pripadnikov javnega podjetja Zelenice 2 pripadnika Civilne zaščite, VO-KA,VOC, in ReCo Celje.

Nekaj odsekov cest je preko noči ostalo zaprtih. Zaradi slabe vremenske napovedi bodo potekali danes tudi preventivni ogledi terena.

Če ste tudi sami naleteli na poplavljeno cestišče ali drugo posledico močnega deževja in bi fotografijo želeli deliti z bralci Celje.info, nam jo pošljite na naslov [email protected], s pripisom kje je bila posneta in kakšne so okoliščine.