Dragondays 2024: v Celjskem domu so se zbrali vizionarji na področju umetne inteligence


V Celjskem domu so se v okviru  konference Dragondays zbrali strokovnjaki, inovatorji in drugi misleci s področja deep tech-a in umetne inteligence (AI).

Dogodek je poseben tudi zaradi praznovanja 20-letnice Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja (LUI), ki že dve desetletji podpira in spodbuja inovacije ter podjetništvo v Sloveniji.

Dragondays 2024 se osredotoča na ključne teme, ki že oblikujejo prihodnost industrije in družbe. Program konference je vključeval predstavitve najnovejših trendov in inovacij na področju strojnega učenja, nevralnih mrež, robotike in kvantnega računalništva – področij, ki so osrčje četrte industrijske revolucije. Preko 400 udeležencev je slišalo mnenja vrhunskih strokovnjakov iz podjetij kot so Celtra, Synthesia, ReCatalyst, Outfit7, Kickstarter in mnogih drugih.

Eden od organizatorjev, Matic Užmah, je o konferenci povedal: “Dragondays 2024 ponuja edinstveno priložnost za vpogled v prihodnost tehnologije in umetne inteligence, hkrati pa omogoča povezovanje z vodilnimi strokovnjaki, ki oblikujejo to prihodnost. Verjamem, da smo se ponovno lahko prepričali, kako hiter je napredek in predvsem kako pomembno vlogo ima umetna inteligenca v naših življenjih.”

Poleg tehnoloških inovacij je tokratni Dragondays 2024 naslovil vprašanja etike in družbene odgovornosti. O posebnem poudarku umetnosti in njenem mestu v dobi umetne inteligence je podrobneje spregovoril umetnik The Miha Artnak, ki preko svojih del naslavlja kontroverzna družbena vprašanja in se sprašuje o nadomestljivosti umetnikov v času umetne inteligence.

Celje na tehnološkem zemljevidu

Dragondays se je letos odvijal v Celjskem domu, v samem osrčju mesta. Stavba, ki predstavlja pomemben simbol prehoda iz nemškega vpliva na močnejšo slovensko nacionalno identiteto, ima danes pomembno vlogo v kulturnem in družbenem življenju Celja. S pomočjo Dragondays pa doživlja tudi novo, tehnološko renesanso. Ob tem Matija Kovač, župan Mestne občine Celje: “Veseli me, da mesto ni prepoznano zgolj po Celjskih grofih in svoji bogati kulturni tradiciji, temveč da s takšno konferenco postavljamo Celje tudi na tehnološki zemljevid.” Dodal je, da je dejstvo, da je Celje v središču dogajanja, “pomembno tudi v luči gospodarskega razvoja mesta, za katerega poskušamo tudi na mestni občini ustvariti čim boljše pogoje, ne nazadnje tudi s podporo tovrstnim izjemnim dogodkom.”

Med gosti konference je bila tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Na Dragondays 2024 je med drugim kot eden ključnih govorcev sodeloval Michael Stucky, poslovni trener in mentor za bodoče podjetnike na ETH Zurich, ter partner Serpentine Ventures. Prav tako je nastopil Matija Gatalo, soustanovitelj družbe ReCatalyst, uspešnega spin-out podjetja Kemijskega inštituta, ki je bila razglašena za slovenski start-up leta 2023. Poleg njiju je med drugimi na AI panelih sodeloval tudi Rahul Bathia, vodja prodaje za regijo EMEA pri podjetju Celtra, ki se ukvarja z ustvarjalno avtomatizacijo.

O Dragondays

Dragondays sodi med evropske konference na področju deep tech-a in umetne inteligence in je pomemben dogodek za vse, ki želijo biti na tekočem z najnovejšimi dosežki v tehnologiji in umetni inteligenci. Dragondays združuje strokovnjake iz industrije, akademike in inovatorje, ki raziskujejo in oblikujejo prihodnost tehnologije. Konferenca predstavlja odlično priložnost za poglobljeno razumevanje smernic, ki bodo oblikovale prihodnost, ter za povezovanje in mreženje z vodilnimi misleci in ustvarjalci.