Namesto avtomobilov na Prešernovi odbojka na mivki, boksarski dvoboj in zipline?


V Celju potekajo prireditve ob tednu mobilnosti, program katerih si lahko ogledate v posebni novici, z dogajanja pa bomo na Celje.info objavili tudi obsežno foto-reportažo.

Še prej pa si lahko ogledate zamisli celjskih osnovnošolcev in dijakov, kako bi z vsebino napolnili Prešernovo ulico v Ceju, če bi bila brez motornega prometa. Pomagali so si z umetno inteligenco.

Kako bi izgledala Prešernova ulica brez motornega prometa? Na to vprašanje so s pomočjo umetne inteligence odgovorili celjski osnovnošolci in dijaki. Njihove inovativne zamisli si lahko ogledate na razstavi, ki je sicer namenjena predstavitvi aktivnosti priprave ter vizije in ciljev Celostne prometne strategije Mestne občine Celje – in to prav na Prešernovi ulici, ki so jo v tem tednu zaprli za promet in odprli za ljudi.

1. predlog 5.b III OŠ Celje: – drevesa, hišica na drevesu in zipline

Kot pravijo na MO Celje, z različnimi ukrepi nenehno stremijo k izboljšanju mobilnosti. “Naš cilj je ustvariti več prostora za aktivno mobilnost, izboljšati dostopnost in učinkovitost javnega potniškega prometa, spodbujati racionalno uporabo avtomobilov, še poseben poudarek pa dajemo udobnemu in varnemu kolesarjenju ter hoji,” o zapisali v izjavi za javnost.

Razstava na Prešernovi ulici: Vizualizacije brez avtomobilov

Letošnja tema Evropskega tedna mobilnosti, Udobni javni prostor – za vse, opozarja na pomen kakovostnega in dostopnega prostora za vse udeležence v prometu. V tem duhu so tudi letos umaknili motorni promet s Prešernove ulice, kjer bo poleg bogatega programa potekala tudi razstava vizije in ciljev razvoja prometa v Celju, ki jih snujejo v procesu izdelave Celostne prometne strategije.

Prav tako so na razstavi prikazali vizualizacije Prešernove ulice brez avtomobilov, ki so jih s pomočjo umetne inteligence in ob podpori biroja od-do arhitektura ustvarili učenci III. osnovne šole Celje in dijaki Gimnazije Celje – Center.

2. predlog učencev iz 5.b III. OŠ Celje

 

Predlagajte trajne prometne rešitve:

Celjanke in Celjani so v minulih tednih v interaktivni zemljevid mesta prispevali več kot 1700 predlogov in izzivov, povezanih s prometom. Sedaj vas na MOC vabijo, da delite še svoje zamisli za trajnostne prometne rešitve, ki jih lahko vnesete na https://cps.projekti.si/celje/ukrepi