Avtobusna postaja in pešpot ob progi


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 45 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Dela pri gradnji nove avtobusne postaje ob Aškerčevi ulici v Celju se počasi bližajo koncu. Gre za naložbo v vrednosti 44,3 milijona dinarjev. Od te vsote bo skoraj 32 milijonov odpadlo na gradbeni objekt, ostalo pa na komunalno ureditev. In tako se pri tej naložbi pojavljata dva investitorja: Izletnik ter Občinska komunalna skupnost.

Po prvotnem načrtu bi morali za gradbeni objekt zagotoviti samo 26,6 milijona dinarjev, ker pa se je investitor odločil za dodatne površine v izmeri okoli 500 kvadratnih metrov, je prišlo do večje predračunske vsote.

Žal, pa tudi tu ne gre brez zamud. Ko je izvršni svet celjske občinske skupščine na zadnji seji ocenjeval dela tudi na tem gradbišču, je ugotovil okoli petmesečno zamudo.

In čeprav so otvoritev nove avtobusne postaje zdaj preložili na letošnji dan republike, bo treba vseeno pohiteti. Čas priganja, zlasti izvajalce. Ingrad ima pri teh delih pomembno obveznost.

Hkrati z izgradnjo in začetkom obratovanja nove avtobusne postaje se je pojavila zahteva po ureditvi posebne peš poti, ki bo povezovala železniško in avtobusno postajo. Pri tej odločitvi je šlo za varnost pešcev, ki jih bo poslej na tej relaciji veliko, pa bi bili na ozki Aškerčevi ulici več kot ogroženi. Seveda, se bo položaj tu spremenil takoj, ko bo zgrajena južna magistralna cesta.

Dela za ureditev nove peš poti so se že pričela. Peljala pa bo ob železniški progi, čez most do nove avtobusne postaje. Seveda bo ta pot tudi ustrezno zavarovana.

Novi tednik, 20. 9. 1979

*cena časopisa: 5 dinarjev