Dan raziskovalcev 2024: doživite znanost v Celju

Dan raziskovalcev je dogodek, ki se odvija na pobudo Evropske Komisije vsak zadnji petek v mesecu septembru v številnih evropskih državah od leta 2005 dalje.

V Regijskem študijskem središču, organizatorju dogodka, se zavedajo pomena privlačnosti naše regije za odlične raziskovalce ter pomena raziskovalnega dela za razvoj gospodarstva in družbe kot celote. Že dvanajsto leto zapored se dnevu namenjenemu raziskovanju priključujejo tudi visokošolski zavodi in višje strokovne šole ter raziskovalni zavodi v regiji in odpirajo svoja vrata vsem tistim, ki jih zanima vpogled v raziskovalno in inovativno delo!

Dogodek se bo odvil v petek, 27. septembra 2024, od 10. do 17. ure na ploščadi Osrednje knjižnice Celje ter v prostorih posameznih inštitucij.

Dogodek je namenjen promociji znanosti in raziskovanja, spodbujanju raziskovalnega duha med vsemi generacijami ter seznanitvi javnosti o različnih raziskovalnih aktivnostih, ki potekajo v Savinjski regiji. Na dogodku obiskovalci dobijo možnost vpogleda v raziskovalni del delovanja izobraževalnih in raziskovalnih zavodov, sodelovanje v različnih kemijskih in fizikalnih eksperimentih, seznanitev z najnovejšimi tehnologijami in raziskovalni inštrumenti.

Uvod v letošnji Dan raziskovalcev bo panojska razstava ” Zlati celjski mladi raziskovalci 2024″, na kateri bo predstavljeno enajst najboljših raziskovalnih nalog projekta Mladi za Celje na državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije 2024.

Že tradicionalno pa bo zadnji petek v septembru potekal tudi posvet posvečen mladinskemu raziskovalnemu delu, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Šolskim centrom Celje, Srednjo šolo za kemijo, elektrotehniko in računalništvo z naslovom »Z raziskovanjem v svet/vesolje«.

Dan raziskovalcev bo sooblikovalo 23 partnerjev:

Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije, Fakulteta za logistiko – Univerza v Mariboru, Šolski center Celje – Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, Osrednja knjižnica Celje, Mladi za Celje, Pokrajinski muzej Celje, Celjski Mladinski Center, Muzej novejše zgodovine Celje, Brihtna Buča, Tehnopark Celje, Zavod VOZIM, Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje, Urad RS za intelektualno lastnino, Planetariji Odiseja, TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije, Center Noordung – Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga, Šolski center Celje – Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije, Šolski center Šentjur, Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, Fakulteta za varstvo okolja, Fakulteta za zdravstvene vede v Celju in Visoka šola za proizvodno inženirstvo.

Celoten program si lahko ogledate TUKAJ.

Še več utrinkov lanskega dogajanja si lahko ogledate tukaj: