Vse to je dogajalo na Prešernovi ulici v Evropskem tednu mobilnosti (foto)


Mestna občina Celje se je tudi letos pridružila projektu Evropski teden mobilnosti (ETM), ki že vrsto let spodbuja zdrav način mobilnosti in ustvarjanje okolja, prijaznejšega do vseh občanov ter občank.

Glavno prizorišče dogodkov je bilo na Prešernovi ulici, ki so jo za potrebe tedna mobilnosti od ponedeljka zaprli za cestni promet. Zapora je omogočila izvedbo številnih aktivnosti, namenjenih tako mladim kot starejšim, vse z namenom promocije okolju prijaznih načinov prevoza.

Trajnostni razvoj v ospredju prizadevanj

Pri Mestni občini Celje izpostavljajo pomen trajnostnega razvoja in izboljšanje kakovosti življenja za vse prebivalce. Ključno vlogo pri tem igra spodbujanje okolju prijaznih načinov mobilnosti. Prav zato vsako leto v septembru posvetijo en teden evropski pobudi, ki povezuje mesta in kraje po vsej Evropi v prizadevanju za boljše ter bolj trajnostno urejeno urbano življenje. Letošnji teden mobilnosti je potekal od 16. do 22. septembra, s številnimi dogodki in aktivnostmi, ki so nagovarjale vse generacije.

Foto: David Valant

Projekt Evropski teden mobilnosti je priložnost, da prebivalci Celja in drugih evropskih mest na novo premislijo o svojih potovalnih navadah ter se odločijo za trajnostne načine prevoza. S takšnimi iniciativami Celje še naprej krepi svojo vlogo kot mesto, usmerjeno v prihodnost, z jasnim ciljem izboljšanja kakovosti življenja in varstva okolja.

Pestro dogajanje na zaprti Prešernovi ulici

Na Prešernovi ulici, ki je za ta čas postala središče dogajanja, so se vsak dan odvijale raznolike dejavnosti, s poudarkom na mladih, a prilagojene tudi starejšim občanom.

Foto: David Valant

Teden mobilnosti je tako prinesel skate in BMX park, poligon varne vožnje, popravljalnico koles, kulturni dan z Almo Karlin in Josipom Pelikanom, kolesarski dan, pump track tekmovanje, simulator e-skiroja, prikaz tehnik prve pomoči in oživljanja, športne igre, križišče mikromobilnosti, risanju največje skupnostne mandale, itd.

Kolesarski petek z županom

Osrednji dogodek se je odvil v petek, ko se je velika skupina kolesarjev, na čelu s celjskim županom Matijo Kovačem in predstavniki celjskih organizacij, v policijskem spremstvu odpravila na kolesarjenje od Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti do Prešernove ulice. Tam je potekala predstavitev različnih kolesarskih ponudnikov in drugih aktivnosti, povezanih s kolesarjenjem v Celju.

Župan Kovač je po dogodku izrazil navdušenje: “Nismo pričakovali tako dobrega obiska, tako da sem presenečen in navdušen nad odzivom številnih skupin, podjetij, organizacij, ki so se nam pridružile pri kolesarjenju. Na ta način so sporočili, da vidijo Celje kot kolesarsko mesto tudi v vsakodnevnem življenju.”

Župan Mestne občine Celje Matija Kovač. (Foto: David Valant)
Celje se ponaša z razvojem kolesarske infrastrukture, kar dokazuje tudi nedavno dokončana kolesarska povezava do Šentjurja, dolga 11,6 kilometra in v celoti asfaltirana.

Župan je ob tem poudaril pomen državnih kolesarskih projektov: Ne gre samo za razvoj turistične infrastrukture, ampak tudi za dnevno mobilnost, ki omogoča ljudem dostop do delovnih mest in nazaj. Verjamem, da bo kolesarska povezava do Štor in Šentjurja dosegala visoke številke obiskov in na ta način prispevala k bolj zdravemu okolju Celja, razbremenitvi cestne infrastrukture ter spremembam navad, ki si jih vsi želimo.”

Poleg številnih aktivnosti na prostem je teden mobilnosti ponudil tudi okroglo mizo v Muzeju novejše zgodovine Celje, kjer so razpravljali o izzivih in rešitvah na področju mobilnosti v občini.

Velika skupina kolesarjev, ki je v petek kolesarila po Celju. (Foto: David Valant)

Ob zaključku tedna mobilnosti danes poteka še celjska nedelja brez avtomobilov, s katero želijo spodbuditi čim več občanov, da pustijo avtomobile doma in se po opravkih ali na izlete odpravijo peš, s kolesom ali z javnim prevozom.

Več o dogodkih in utrinkih pa si lahko ogledate v bogati fotogaleriji.

Fotogalerija: David Valant