Celjski dijaki – vozači še vedno zamujajo v šolo: “težave z voznimi redi presegle vse meje”


Čeprav V Družbi za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) pravijo, da so težave za javnim prevozom dijakov v šole odpravili v 98 odstotkih, predstavniki Dijaške skupnosti Celje trdijo, da to niti slučajno ne drži. V DUJPP so sicer pripravljeni priznati, da ravno v Savinjski regiji težave s prevozi še obstajajo.

Predsednik Dijaške skupnosti Celje Nik Slemenšek je v petkovi izjavi za javnost dejal, da so težave s spremenjenimi avtobusnimi voznimi redi na Savinjskem presegle vse meje in da glede sprememb niso obvestili predstavnikov šol ter mladih. Pozval je tudi k prevzemu odgovornosti za škodo, ki je bila povzročena populaciji 80.000 dijakov po vsej Sloveniji zaradi ukinitve polovice terminov na posameznih linijah, kar je vplivalo na prepolne avtobuse oziroma podaljšanje potovalnega časa.

Predstavniki Dijaške skupnosti Celje so se sestali z Družbo za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) zaradi slabega stanja avtobusnih prevozov v savinjski regiji. Nik Slemenšek je poudaril, da je situacija na terenu drugačna, kot jo prikazuje DUJPP, saj so prejeli več kot 150 odzivov dijakov, ki se pritožujejo nad prepolnimi avtobusi in zamudami.

Nik Slemenšek z izjavo za javnost (vi foto: FB profil Dijaške skupnosti Celje)

DUJPP priznava težave in obljublja izboljšave, vendar trdi, da so že ukrepali. Slemenšek opozarja, da je nesprejemljivo, da so spremembe voznih redov uvedli brez posvetovanja z dijaškimi organi. “Tako ministrstvo kot družba sta vsem pozitivnim predlogom Dijaške skupnosti Slovenije, še posebej glede subvencij dijaških vozovnic, nasprotovala,”  pravi Slemenšek. Zato ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra pozivajo k vzpostavitvi dialoga z dijaško organizacijo ter da poskrbi, da do takšnega neodzivanja pristojnih ne prihaja več.

Dijaki trdijo, da so avtobusi pogosto prezasedeni in vozijo mimo dijakov, nekateri pa zaradi tega domov prihajajo z večurnimi zamudami. O zamudah v šolo poročajo tudi ravnatelji celjskih šol DUJPP medtem obljublja rešitev do konca meseca, vendar ne namerava vrniti starih voznih redov, k čemur jih poziva Dijaška skupnost Celje do ustrezne ureditve razmer.

Po srečanju z dijaki je direktor DUJPP Miran Sečki priznal, da so naredili napako, ker niso obvestili šol. Dijaki zahtevajo odgovornost DUJPP in koncesionarja Nomago za nastalo škodo, saj spremembe avtobusnih povezav povzročajo veliko težav. Po prvem oktobru pričakujejo konkretne rešitve, saj bodo morali odgovorni prevzeti odgovornost za svoje odločitve.

Direktor DUJPP je po besedah Slemenška na sestanku obljubil redno komunikacijo z dijaškimi organi in bodoče spremembe v dobro vseh, še posebej dijakov vozačev.