V SB Celje organizirali aktivnosti na temo meseca Alzheimerjeve bolezni


V septembru obeležujemo mesec Alzheimerjeve bolezni, zato so ob začetku tedna v Splošni bolnišnici Celje organizirali informativno stojnico in okroglo mizo.

Na stojnici in okrogli mizi so se pacienti in obiskovalci lahko pogovorili z njihovimi strokovnjaki ter se podrobneje seznanili z boleznijo, ki je eden najresnejših zdravstvenih izzivov sodobne družbe. Je namreč najpogostejši vzrok demence, saj predstavlja okoli dve tretjini vseh primerov bolezenskega stanja, ki se kaže z upadom možganskih sposobnosti.

Zaposleni v bolnišnici so ob tej priložnosti zapisali napotke za zmanjševanje tveganja za razvoj demence. Ti so ključnega pomena, saj trenutno še ni zdravila, ki bi demenco povsem ozdravilo. Preventivno lahko med drugim ukrepamo z redno telesno aktivnostjo, upravljanjem s stresom, zdravo prehrano, družabno aktivnostjo ter izogibanju kajenju in čezmernemu pitju alkohola.

Za konec so dodali še naslednje: “Skupaj lahko z ozaveščanjem in preventivo ustvarimo svet, kjer bo Alzheimerjeva bolezen manj prisotna in življenje ljudi kakovostnejše.