Celje zanima tudi Italijane: to je članek v italijanskem časopisu


Celje so, v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo in Združenjem zgodovinskih mest Slovenije, obiskale novinarke iz Italije. “Bile so navdušene nad zelenimi lepotami Slovenije in Celja,” so ob tem zapisali na FB strani Visit Celje.

Kakorkoli, nastal je članek, ki temu pritrjuje. Za Travel Quotidiano ga je pripravila Chiara Ambrosini, v njem pa so med drugim izpostavljeni zgodovinska preteklost, kulturna dediščina in izvrstna kulinarična doživetja Celja.

“Slovenija je dežela kontrastov, kjer dve tretjini površine pokrivajo gozdovi, ki se srečujejo s kraškim terenom, polnim osupljivih jam, kot je znamenita Postojnska jama. Njena kulinarika združuje srednjeevropsko in beneško tradicijo, kar odraža zgodovinski vpliv Benetk, ki so nadzorovale dostop do Jadranskega morja in pustile za seboj umetniške in gastronomske sledi.” Tako italijanska novinarka začenja svoj opis lepot Slovenije in Celja, ki ga je naslovila Slovenija: bogastvo Celja, kjer je zgodovina oblikovala naravo.

Tako pa o Celju: “Slovenija ima bogato zgodovino z različnimi obdobji vladavine. Celje je odličen primer tega; nekoč znano kot Celea, je bilo naselje že v rimskih časih, danes pa slovi po svojih vinogradih in proizvodnji piva, kot je Laško. Poleg naravnih lepot je Slovenija tudi znana po zdravilnih termalnih vodah in številnih kolesarskih poteh.”

In še: “V Celju je reka Savinja zgodovinsko pomembna zaradi trgovine z lesom, v mestu pa dominira stari grad Celje iz 12. stoletja, nekdanji dom grofov Celjskih. V mestnem muzeju so ohranjene pomembne rimske najdbe, vključno s sistemom ogrevanja hipokavst. Današnje Celje združuje zgodovinsko arhitekturo s sodobnim utripom, z bogato ponudbo restavracij, tudi v Michelinovem vodniku. Posebna zgodba mesta je Alma Karlin, popotnica in poliglotka, ki je prepotovala svet. Njen spomin ohranja tudi digitalna platforma Alma, ki jo je razvila Slovenska turistična organizacija kot virtualna turistična svetovalka.”

Italijanske novinarke na Starem gradu Celje (vir foto: FB visit Celje)

Celje je sicer letos obiskalo 1406 italijanskih turistov, ki so opravili 2.550 nočitev.