Celje z novo veliko poslikavo oz. grafitom, ki je nastal na parodičen način (video)


Celje je pred časom postalo eno od mest, ki se lahko pohvali s stenskimi poslikavami. V ta “koš” lahko uvrstimo tudi nedavno akcijo Mihe Artnaka, ki se podpisuje tudi kot The Miha Artnak, ki je s pomočjo sodelavcev po svoje uredil podhod v poslovni stavbi na Aškerčevi, in sicer v objektu Celeiaparka, v neposredni bližini izpostave Finančne uprave Republike Slovenije.

Med tiskanjem grafita

Grafit je nastajal kar 11 ur, podoba vijoličastega zmaja, ki je povezana z nedavnim festivalom Dragondays, ki ga je v Celje pripeljal domačin iz knežjega mesta, Jakob Gajšek, Artnak pa je bil eden od gostov. Ob zmaju je upodobljen tudi njegov vzdevek Artur, kar je pogosta grafiterska vsebina.

Artnak je v zadnjem času povezan s Celjem, saj sodeluje s Slovenskim ljudskim gledališčem Celje, kakor tudi pri vsebinah Kajuhovega doma.

41-letni Ljubljančan s Fužin je diplomant Akademije za likovno umetnost, sicer pa podjetnik in ima v lasti oblikovalski studio Ljudje, kar mu omogoča preživetje. S podobnimi projekti kot v Celju pa se ukvarja v prostem času, zato se je poimenoval “nedeljski umetnik”. Z grafiti se je začel ukvarjati leta 2000. Sprožilec je bil dogodek, ko je njegov brat domov prinesel vrečko s spreji.

Med 11-urnim zrenjem v nastanek poslikave

Za celjski grafit je sicer zaprosil za dovoljenje, vendar je ugotovil, da bi postopki trajali dlje časa, zato se je vnajprej lotil dela, ki ga je opravil zakrinkan, čeprav je dejansko samo udobno spremljal, kako stroj na steno nanaša barvo. Vse skupaj je po njegovem parodija na nekdanji uporniški duh, ki dandanes tudi umetnost grafitiranja spreminja v kič. Z grafitom je želel opozoriti na avtomatizacijo procesov v družbi, čeprav napredku samemu ne nasprotuje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by THΞ MIHA ARTNAK (@streets_artnak)

Med številnimi projekti, ki vključujejo družbeni angažma, je Artnak nase npr. opozoril z obravnavo lažnih novic, ki jih mediji nekritično širijo. Tako je pred leti uspel z lansiranjem vesti o umetnini, narejeni iz golobjih iztrebkov, ki naj bi jo za milijon evro prodal eni od kitajskih bank. Prav tako je uspešno sprožil vest o nastanku Bitcoin mesta v Ljubljani, s kratico BTC City. Sebe provokativno imenuje tudi ljubljanski Michelangelo.