Kaj muči Celjane: od odvisnikov v središču do nepravilne vožnje s skuterji in parkirišča pod pokopališčem


Na spletnem portalu Servis 48 lahko občanke in občani Celja podajajo pobude ali pritožbe, na katere nato Mestna občina Celje poda odgovor ter se skuša odzvati z reševanjem problema oziroma predloga.

Preverili smo nekaj aktualnih zadev, ki ‘mučijo’ prebivalce Celja. Tokrat so prednjačile težave oziroma predlogi v zvezi z nepravilno vožnjo z motornimi vozili, nadstreški za mestna kolesa, višjih prometnih omejitvah na Kidričevi ulici, parkiriščem pod Mestnim pokopališčem in odvisniki v središču mesta. 

Servis 48 je javno dostopna storitev oziroma portal Mestne občine Celje, s katero želijo spodbuditi občanke in občane, da sodelujejo pri ustvarjanju boljše in lepše podobe našega knežjega mesta.

To so nekateri predlogi oziroma problematike, ki so jih v zadnjem času zaznali Celjani in Celjanke:

Mladi z motornimi vozili na pločnikih

Prebivalci Hudinje opozarjajo na mlade, ki vozijo s skuterji po pločnikih in kolesarskih stezah. “Skupine mladih se redno vozijo z mopedi po pločnikih in med bloki, kjer se običajno sprehajamo ljudje, otroci ter naši hišni ljubljenčki. Včasih jih je tudi več skupaj, vozijo hitro in neodgovorno, s čimer ogrožajo varnost vseh nas,” pravi ena izmed prebivalk, ki je še posebej izpostavila območje okoli Milčinskega ulice 13.

Slika je simbolična. (Foto: Trinity_Elektroroller/Pixabay)

Mestna občina Celje je odgovorila, da bo služba za občinsko redarstvo v sodelovanju s policijo izvajala nadzore na omenjenem območju, da bi zagotovili večjo varnost.

Dodatni nadstreški za mestna kolesa

Občan je predlagal namestitev nadstreškov nad postaje mestnih koles KolesCE, da bi jih zaščitili pred vremenskimi vplivi. “Kolesa niso bila poceni, zato bi bilo smiselno, da jih zaščitimo pred dežjem in snegom,” je zapisal.

Postaja za izposojo koles KolesCE. (Foto: MOC)

Občina je pojasnila, da so kolesa odporna na vremenske vplive in da namestitev nadstrešnic ni praksa pri tovrstnih sistemih, saj bi to predstavljalo velik strošek.

Želja po višjih omejitvah na Kidričevi ulici

Na Servisu 48 je pogosto praksa, da si uporabniki želijo ukrepe, ki bi upočasnili cestni promet, tokrat pa je občan predlagal zvišanje hitrosti na Kidričevi ulici iz 50 km/h na 60 km/h, saj meni, da bi to povečalo pretočnost prometa.

Kidričeva ulica. (Foto: Google Maps)

Pri občini pa so mu odgovorili, da je cesta v upravljanju Direkcije RS za infrastrukturo, zato se naj obrne nanje.

Parkirišče pod pokopališčem

Na portalu za pobude meščanov se je pojavila pritožba glede stanja parkirišča pod Mestnim pokopališčem. Po besedah enega od pobudnikov, je parkirišče v izjemno slabem stanju, saj je polno lukenj in slabo vzdrževano, kar je za obiskovalce pokopališča še posebej moteče v deževnem vremenu. Pobudnik izpostavlja, da tako neugledno parkirišče ne pritiče tako pomembnemu kraju, kjer se obiskovalci prihajajo poklonit pokojnim svojcem.

Parkirišče pod Mestnim pokopališčem. (Foto: Google Maps)

Na to pritožbo je Mestna občina Celje odgovorila, da v letošnjem letu asfaltiranje tega parkirišča ni vključeno v njihove načrte. Kljub temu so obljubili, da bodo njihove strokovne službe opravile ogled terena in da bo sanacija parkirišča izvedena v sklopu vzdrževalnih del.

Odvisniki v središču mesta

Občan opaža, da se v središču Celja, na območju starega vodnjaka, zbirajo skupine odvisnikov, ki konzumirajo droge na javnih mestih, o čemer priča tudi videoposnetek, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih. Po mnenju zaskrbljenega meščana to predstavlja resno grožnjo za varnost tistih, ki se gibljejo po mestnem jedru.

Mestna občina Celje se je na ta problem odzvala z obljubo o povečanem nadzoru s strani redarstva in policije na mestih, kjer so odvisniki opaženi. Ob tem so dodali, da so njihove možnosti omejene z zakonodajo, vendar si prizadevajo zagotoviti primerno obravnavo tako teh ranljivih skupin kot tudi mir in varnost vseh občanov. Občina poudarja, da se trudi vzdrževati red v mestu, pri čemer sodeluje z različnimi institucijami, da bi našli rešitve za problem odvisnosti in neprimernih zadrževanj v središču mesta.