Svetovni dan turizma: kdo je najmočnejši v Celjski regiji?


Danes je svetovni dan turizma. Po podatkih svetovne turistične organizacije je bilo v prejšnjem letu 1,3 milijarde mednarodnih prihodov turistov ali za 11 % manj kot rekordnega leta 2019. Več kot polovico (709 milijonov) mednarodnih prihodov so našteli v Evropi, ki ostaja vodilna svetovna turistična destinacija.

Večino turističnih prihodov in prenočitev v Sloveniji opravijo tuji turisti. Manj od državnega povprečja pa to velja za Savinjsko statistično regijo. Znotraj nje Mestna Občina Celje ni med glavnimi turističnimi destinacijami, ima pa nadpovprečno veliko število zabeleženih tujih turistov. 

V polovici članic EU so lani tuji turisti ustvarili več prenočitev kot domači in med temi je Slovenija, kar je razumljivo, saj gre za manjšo državo V Sloveniji so tuji turisti prispevali 72 % vseh prenočitev, s čimer se je uvrstila na 6. mesto med državami EU-27. (pred njo Malta, Hrvaška, Ciper, Luksemburg in Grčija).

Pri odločitvi za obisk Slovenije tuji turisti, poleg naravnih lepot, kot zelo pomemben ali pomemben razlog navajajo občutek varnosti.

Savinjska regija nadpovprečna po turistih, glavne destinacije pa …

Savinjska statistična regija kot celota letos beleži 414 tisoč prihodov turistov in 1,35 milijona prenočitev ter je po obeh kriterijih na 4. mestu med 12 statističnimi regijami. Daleč spredaj je Gorenjska z 1,3 milijoni prihodov turistov in 3,5 milijoni prenočitev. V Savinjski regiji 54 odstotkov prenočitev opravijo tuji turisti in ima večji delež domačih turistov kot regije pred njo. Ob Slovencih je največ turistov v Savinjski regiji Hrvatov, Italijanov, Nemcev in Nizozemcev.

Med občinami Savinjske regije največ prihodov turistov beležijo zdraviliške destinacije. Daleč prva letos je tako po številu prihodov turistov kot po prenočitvah občina Podčetrtek s Termami Olimia. Sledita občina Zreče (Terme Zreče, Rogla) in občina Laško (Thermana Laško). Pred Mestno občino Celje so tu še Rogaška Slatina, Rečica ob Savinji in Šoštanj.

V Mestni občini Celje tri četrtine zabeleženih prihodov turistov in turističnih prenočitev opravijo tuji turisti. Med njimi je največ Nemcev, Hrvatov, Srbov, Italijanov in Avstrijcev. V letošnjem letu so, do 23. septembra, v Celju zabeležili 22.725 turistov, ki so opravili dobrih 48 tisoč prenočitev. Pri tem je potrebno omeniti, da veliko dnevnih turistov, predvsem slovenskih, v uradnih statistikah SURS-a ostane nezabeleženih, saj ne prenočijo in ne plačajo turistične takse. O tem denimo priča statistika obiska Starega gradu Celje, kjer je bilo med obiskovalci letos več domačih kot tujih gostov.

V Celju aktivni ob svetovnem dnevu turizma

Zavod Celeia kot nosilec turistične dejavnosti v Celju ob svetovnem dnevu turizma pripravlja več različnih dogodkov. v Minulih dneh so na Starem gradu Celje gostili srečanje vseh tistih, ki povezujejo, promovirajo, krojijo in krepijo turistične tokove v destinaciji (naslovna fotografija). Zbrane je v spremstvu viteza Parsifala nagovorilo nj. visočanstvo Barbara Celjska.


Na Starem gradu pa je v okviru projekta Vključujoči turizem v Celju strokovnjakinja za avtizem Sabina Korošec Zavšek predavala o turističnem vodenju za osebe s senzorično oviranostjo s poudarkom na otrocih in odraslih z avtizmom, ter tudi izvedla tovrstno vodenje.

Poglejte prispevek o situaciji v celjskem turizmu s konca avgusta:

Koliko vas zadnji avgustovski vikend v dvoje stane v hotelih v Celju in okolici, na morju, v gorah in Ljubljani