Celje in Šabac tudi uradno pobrateni mesti


Danes sta župana Mestne občine Celje Matija Kovač in srbskega mesta Šabac, dr. Aleksandar Pajić, slovesno podpisala Listino o pobratenju. V Šabcu je bil podpis listine aprila, zdaj pa so pobratenje uradno potrdili še v Celju.

Med podpisovanjem; vir foto: MOC

Pred 12 leti sta mesti Celje in Šabac podpisali Listino o prijateljstvu in sodelovanju ter s tem sklenili, da si bosta prizadevali za vzpostavitev povezav med mestoma in meščani ter s tem utrjevali prijateljstvo, mir in enakopravnost med narodi. Z MOC so ob tem zapisali, da sta s tem mesti doprinesli tudi k razvijanju evropskih načel odprtosti, razumevanja in tolerance.

Lani februarja so ob obisku delegacije iz Šabca ugotovili, da jih povezuje mnogo stvari, da si delijo izzive in interese ter da imajo veliko možnosti za sodelovanje na različnih področjih, še posebej na področjih šolstva, kulture in mladih: “To so področja, ki jih podpiramo in želimo podpirati tudi v prihodnje v obeh mestih. Veseli smo bili pobude mesta Šabac za uradno pobratenje.”

Skupna slika; vir foto: MOC

Marca letos je celjski mestni svet potrdil predlog, da Mestna občina Celje pristopi k podpisu Listine o pobratenju, nato so jo v aprilu podpisali v Šabcu, včeraj pa  so pobratenje slovesno potrdili še v Celju.

»Današnje sklepno dejanje podpisa partnerstva je plod dolgoletnega sodelovanja med mestoma. Z veseljem smo sprejeli pobudo mesta Šabac, saj lahko tako odnos med mestoma krepimo na še višjem nivoju. Verjamem, da bo partnerstvo raslo in se bogatilo ter podpiralo tiste vrednote, ki jih najbolj cenimo – spoštovanje, medsebojno razumevanje in strpnost, pomembna pa je tudi izmenjava izkušenj pri našem delu v lokalnih skupnosti in seveda povezovanje različnih ustanov v naših mestih,« je ob podpisu partnerstva povedal župan Matija Kovač.

Župan Šabca, dr. Aleksandar Pajić: »Za naši dve mesti je značilno veliko prijateljstvo in prepričan sem, da se lahko drug od drugega veliko naučimo, da v imamo v obeh mestih dobre prakse, ki jih lahko prevzamemo, izmenjujemo ideje in izkušnje, od tega pa bodo imeli korist prebivalci tako Celja kot Šabca.« 

Predaja dresa; vir foto: MOC

Župan Kovač je kolegu iz Šabca izročil tudi ključ mesta Celje kot simbol prijateljstva ter ob tem dejal, da so celjska vrata vedno odprta in da so vedno dobrodošli pri nas. Pred slovesnim dogodkom pod Celjskim stropom je dr. Aleksandar Pajić obiskal župana na Mestni občini Celje, kjer se je vpisal v knjigo častnih gostov. Njemu in predsedniku skupščine mesta Šabac, Nemanji Pajiću, so podarili rokometni in nogometni dres Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško in Nogometnega kluba Celje.