Posvet o mladinskem raziskovalnem delu v Celju: Povezovanje znanosti in mladih


V petek se je ob Dnevu raziskovalcev v Osrednji knjižnici Celje odvil posvet o mladinskem raziskovalnem delu v celjski regiji, ki ga je organiziralo Regijsko študijsko središče Celje. 

Dan raziskovalcev, ki se vsako leto odvija zadnji petek v septembru, je pobuda Evropske komisije, katere cilj je približati znanost širši javnosti ter spodbujati pozitivno podobo raziskovalcev. Prvič so ga obeležili leta 2005, od takrat pa se je razširil po številnih evropskih državah, vključno s Slovenijo, kjer je postal pomemben dogodek za spodbujanje raziskovanja med mladimi.

Dogodek je združil nekdanje dijake in raziskovalce Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo (SŠ KER) ter strokovnjake iz Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga. Ena izmed tem dogodka je bila predstavitev mednarodnega projekta SpaceSUITE, v katerem sodeluje tudi Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo kot ena od izmed treh evropskih srednjih šol.

Dijaki in dijakinje Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo. (Foto: Simon Valant)
Mladinsko raziskovanje v Celju – odskočna deska za prihodnost

Cilj tovrstnih dogodkov je zmanjšati vrzel med javnostjo in znanstveniki, odpraviti stereotipe o raziskovalnem delu ter povečati zanimanje za znanstveno udejstvovanje med mladimi. Mladi raziskovalci tako dobijo priložnost, da pogledajo v delovanje raziskovalnih inštitutov ter sodelujejo pri eksperimentih in posvetih.

Projekt je vključeval 23 raziskovalnih, izobraževalnih in drugih partnerjev, ki delujejo v regiji in izven nje, dogodek pa vsako leto obišče več obiskovalcev, v letu 2019 kar preko 2.000.

Uvod v letošnji Dan raziskovalcev je bila panojska razstava Zlati celjski mladi raziskovalci 2024, na kateri je predstavljeno 11 najboljših raziskovalnih nalog projekta Mladi za Celje na državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije 2024 in je na voljo za ogled na ploščadi Osrednje knjižnice Celje do konca novembra. Na žalost je bilo zaradi slabega vremena odpovedano sicer pestro dogajanje na prostem.

Panojska razstava Zlati celjski mladi raziskovalci 2024. (Foto: Simon Valant)
Kot je povedala direktorica Regijskega študijskega središča in predsednica komisije Mladi za Celje Katja Esih, je bilo v lanskem raziskovalnem letu izdelanih 118 raziskovalnih nalog, nekaj čez 80 se jih je uvrstilo na državno srečanje mladih raziskovalcev, 11 izmed teh pa je bilo najboljših na državnem srečanju.
Direktorica Regijskega študijskega središča in predsednica komisije Mladi za Celje Katja Esih. (Foto: Simon Valant)
Posvet na temo mladinskega raziskovanja

Vsako leto ob boku različnih dogodkov Regijsko študijsko središče organizira tudi posvet na temo mladinskega raziskovanja v sodelovanju s Komisijo Mladi za Celje pri Mestni občini Celje. Tokrat so posvet pripravili v sodelovanju s Šolskim centrom Celje, Srednjo šolo za kemijo, elektrotehniko in računalništvo z naslovom Z raziskovanjem v svet/vesolje.

Gostili so Domna Hohlerja, solastnika podjetja WepiK, Jureta Hundriča, direktorja podjetja ENSET, Klavdijo Špur Jereb, profesorico angleščine na SŠ KER in Nika Hrovata, predstavnika Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga. Gostje so predstavili svoje izkušnje in poglede na vlogo raziskovanja v življenju mladih.

Klavdija Špur Jereb, Jure Hundrič in Domen Hohler. (Foto: Simon Valant)

Hohler, ki je tehnični vodja in solastnik podjetja WepiK, je izpostavil, kako pomembno je, da se mladi že v srednji šoli srečajo z raziskovalnim delom, kar jim omogoča boljšo orientacijo v prihodnosti. “Zame je bil srednješolski čas ključni trenutek, ki me je usmeril v karierno pot. Raziskovalno delo mi je odprlo vrata v svet, pokazalo mi je, kaj me res zanima,” je povedal.

Zbrane je na daljavo med drugim pozdravil tudi dr. David Šarlah, profesor kemije in raziskovalec na ugledni univerzi Rice v Houstonu, ki je dogodek pospremil iz ZDA.

Iz Houstona se je oglasil dr. David Šarlah. (Foto: Simon Valant)

Tudi dr. Šarlah je v svojem nagovoru poudaril pomembnost zgodnjega stika z raziskovanjem in svetoval mladim, naj izkoristijo vsako priložnost, ki jim je ponujena. “Zelo se splača potruditi. Pomembno je, da spoznaš, kaj te veseli, in da se povežeš z ostalimi raziskovalci,” je dodal iz Houstona.

Tradicija raziskovanja v Celju

Povezovanje mladih in znanosti ima v Celju dolgo tradicijo. Tudi Samo Seničar, podžupan Mestne občine Celje, se je spomnil svojih začetkov v mladinskem raziskovanju:“Pred 35 leti sem na pobudo učitelja zgodovine Mojmirja Mosbrukerja na IV. osnovni šoli tudi sam stopil na pot mladih raziskovalcev. Od takrat je radovednost ena tistih lastnosti, ki jih najbolj cenim. Veseli me, da ima raziskovalno delo v Celju tako dolgo tradicijo.”

Samo Seničar. (Foto: Simon Valant)

Mag. Jernej Jančič, pomočnik ravnateljice na SŠ KER, pa je izpostavil, kako pomembno je mladinsko raziskovanje za nadaljnjo kariero. Tudi sam izhaja iz vrst mladih raziskovalcev in meni, da mu je raziskovalno delo odprlo številna vrata v svetu izobraževanja in poklicnega razvoja.

Posvet in predstavitev projekta SpaceSUITE sta pokazala, kako pomembno je povezovanje mladih, šolskih in raziskovalnih institucij ter gospodarstva. Mladi raziskovalci so ključni za razvoj prihodnosti, njihovo zgodnje vključevanje v znanost pa ima lahko daljnosežne učinke tako za njih kot za širšo skupnost.