Umrl je celjski medijski ustvarjalec, kateremu so se poklonili tudi Modrijani


V 81. letu starosti je umrl novinar, urednik, radijec, dolgoletni sodelavec Novega tednika in Radia Celje Tone Vrabl. Njegova dediščina ni le novinarska, temveč tudi glasbena, saj je bil velik ljubitelj narodnozabavne glasbe, in idejni oče projekta Noč Modrijanov.

Prav zato so se mu ob njegovi smrti javno poklonili tako v NT&RC kot ansambel Modriani.

“Globoko nas je prizadela vest, da je umrl naš Tone Vrabl. Nepogrešljiv sodelavec Novega tednika in Radia Celje in človek, ki je gradil ugled, pomen in vsebino naše medijske hiše. Zaposlenim je bil in tudi po upokojitvi ostal mentor, vzor in prijatelj. Od svojcev in vseh nas, ki smo ga globoko spoštovali in cenili, se je poslovil v starosti 80 let,” so v uvodu svoje objave zapisali pri Novem tedniku in Radiu Celje.

Tako pa so se od Toneta Vrabla javno poslovili Modrijani:

Z vami in s številnimi glasbeniki delimo veliko žalost, saj je umrl naš dolgoletni prijatelj Tone Vrabl. On je predlagal Noč Modrijanov, sodeloval pri ustvarjanju prvih Noči, o Modrijanih napisal prvi članek v časopisu, z nami posnel prvo radijsko oddajo, v širši celjski regiji je bil prav on zaslužen za prepoznavnost Modrijanov in mnogih drugih ansamblov.”

Modrijani so med drugim zapisali, da je bil človek, ki je nesebično spodbujal glasbenike, da so razvijali in lahko pokazali svoj talent.  “Zelo smo ga imeli radi in večno mu bomo hvaležni,” so še dodali Modrijani.

Predstavitev življenja in kariere Toneta Vrabla na spletni strani Obrazi slovenskih pokrajin:

Rojen je bil med 2. svetovno vojno v izgnanstvu v Beogradu, se po vojni s starši vrnil v Celje, zaključil v mestu ob Savinji osnovno šolo in gimnazijo, študiral v Ljubljani in postal novinar. V Celju je ostal vse do leta 1968, ko se je preselil v Žalec.

Njegove prve spise literarne narave so objavili že gimnazijski Brstiči, med študijem v Ljubljani in kasneje pa je sodeloval s Tribuno, Anteno, Našimi razgledi, Primorskimi novicami, Delom, Večerom, Kmečkim glasom, Stopom, Radijem Ljubljana ter z osrednjo in številnimi lokalnimi TV postajami. Veliko je pisal tudi v tovarniška glasila.

Pri NT&RC je v različnih obdobjih pokrival celotno celjsko območje, dvajset let je bil urednik za šport, zadnjih petnajst let pa so bili v ospredju narodnozabavna glasba, reportaže, intervjuji, radijske oddaje in podobno. Več desetletij je sodeloval ali vodil najodmevnejše medijske dogodke celjske hiše (100 kmečkih žensk na morje, novoletni obiski v celjski porodnišnici, voščilnice itd.), po njegovi zamisli je začel potekati Vrtiljak polk in valčkov, ki se je do leta 2006 odvrtel že več kot 670-krat in je iz njega izšel Klub ljubiteljev Vrtiljaka polk in valčkov s preko 300 člani.

V zadnjih 20 letih je imel več kot 1000 različnih nastopov v več kot 50 slovenskih krajih. Poleg številnih jubilejnih daljših besedil (Nasmejani jubilejni meh – 20 let Zlate harmonike, Petdeset let Radia Celje – 2004 itd.) je napisal in izdal več knjig.

Leta 2001 je za celjski radio pripravil priložnostno božično igro Krispan na Graški gori, uredil pesniško zbirko Valterja Verhovška ter z besedili pospremil številne jubileje ansamblov ter njihove zgoščenke.