Za tihotapljenje beloruskih cigaret v Veliko Britanijo štirim Celjanom večletne zaporne kazni


Celjani Slavko in Rok Djaković, Tomaž Potočnik in Milan Rkman so bili prejšnji teden  na celjskem okrožnem sodišču spoznani za krive tihotapljenja več milijonov zavojčkov beloruskih cigaret brez ustreznih dokumentov ter plačila carine in trošarin.

Sodnik jim je naložil skupaj 16 let zapora in denarne kazni, poročajo mediji.

Po poročanju Dnevnika in Slovenskih novic je hudodelska združba v sodelovanju s sostorilci iz Litve in Rusije tihotapila beloruske cigarete v Veliko Britanijo prek pristanišč v Belgiji in na Nizozemskem. Slovenski prevozniki so cigarete, skrite med drug tovor, pretihotapili skozi EU, tudi skozi Slovenijo.

Četverica Celjanov je za ta namen ustanovila ilegalna podjetja in prikrivala izvor blaga s ponarejeno dokumentacijo. Med marcem 2019 in junijem 2020 so v Veliko Britanijo pretihotapili več milijonov zavojčkov cigaret, vrednih več kot 1,5 milijona evrov, pri čemer so jih s prikritimi preiskovalnimi ukrepi spremljali kriminalisti.

Vodja skupine Slavko Djaković je bil obsojen na pet let zapora in 40 tisoč evrov kazni, medtem ko so preostali člani prejeli kazni od treh do štirih let in pol ter denarne kazni do 30 tisoč evrov. Skupina ni plačala carin, trošarin ali DDV. Sodba še ni pravnomočna, obrambe obtoženih pa so napovedale pritožbo.