Celjanki predstavljeni v časniku Frankfurter Allgemeine Zeitung


Sloviti nemški časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) je v ponedeljkovi izdaji objavil reportaži o dveh Celjankah, legendarni svetovni popotnici Almi Karlin ter avtorici in ilustratorki Lili Parp. 

Reportaži sta objavljeni tako v tiskani izdaji FAZ-a, ki ima dnevno prodano naklado med 180 in 200 tisoč bralci, kot tudi na spletni strani medija z dnevnim dosegom 840 tisoč bralcev.

Nastali sta izpod rok dijakinj Julije Adamič in Viktorie Navodnik s SIC Alme M. Karlin Celje ter Ele Falež z 2. gimnazije Maribor. Dijakinje in dva izjemna promotorja Celja in z njim Alme M. Karlin, Geralda in Moniko Hühner (Discimus Lab), je po sledeh svetovne popotnice in pisateljice Alme M. Karlin dva dni vodila raziskovalka njenega življenja, prevajalka Jereja Jezernik.

“Vsi smo vložili veliko energije, znanja in zanosa. In zdaj je rezultat tu: Imeniten članek o Celjanki svetovnega formata v zelo uglednem nemškem časopisu FAZ,” je ob objavi zapisala Jezernikova in dodala, da ni le vesela, temveč “kipi od ponosa”.

Z novinarskim uspehom njihovih dijakinj, ki je plod projekta Mladina piše, so se pohvalili tudi na njuni srednji šoli. “Veseli smo, da je ob in Almi predstavljena tudi izjemna avtorica in ilustratorka Lila Prap, ki jo z veseljem berejo otroci po celem svetu,” so ob tem še zapisali na FB profilu SIC Alme M. Karlin.

Vir foto: FB profil SIC Alme M. Karlin

To pa ta čas ni prva objava izpod rok celjskih mladih ustvarjalcev v nemškem mediju, ki velja za sinonim za vrhunsko kakovostno novinarstvo, za neodvisnost, temeljito raziskana dejstva, natančne analize in preudarne komentarje. Kot smo na Celje.info poročali nedavno, so si avgusta in septembra v FAZ-u, prav tako v okviru projekta Mladina piše, objavo prislužile že dijakinje Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije.  Venesa Stanko je nemškim bralcem predstavila navdihujočo življenjsko zgodbo njihovega dijaka Jana Fonde, Tjaša Pavc in Zoja Iršič pa sta pisali o mladinskem filmu Šepet metulja.

Več spodaj:

Celjski dijakinji s prispevkoma v uglednem nemškem časopisu