NK Celje na Portugalskem proti Vitorii Guimaraes plačal davek neizkušenosti


Lani so jih pod vodstvom Alberta Riere izločili iz kvalifikacij za Konferenčno ligo. Letos Celjani so pri Vitorii Guimaraes gostovali v 1. krogu tega tekmovanja in izgubili s 3:1.

Vitoria je bila v vseh pogledih boljša ekipa in je tekmo praktično rešila že do polčasa. Častni zadetek za nemočne Celjane je v sodnikovem podaljšku dosegel Aljoša Matko.

Riera je na zahod Evrope s seboj vzel le 17 nogometašev, torej 6 rezerv, med katerimi sta 2 domača vratarja – mladinca Kolarja s seboj Celje potrebuje za kvoto doma vzgojenih nogometašev.

Celjani so zadetek prejeli že v 7. minuti tekme, ko je napadalec Vitorie Kaio Cesar z žogo več kot 30 metrov slalomiral med celjskimi nogometaši in nato streljal nekoliko z desne strani. Celjski vratar Rozman je strel odbil, nato pa je Samu odbitek med nogama vratarju pospravil v celjsko mrežo.

Vitoria je večino prvega polčasa prevladovala v igri in napadala. Imeli so 4 strele na gol in ob dveh zadetkih še 2 veliki priložnosti. Celjani so streljali dvakrat mimo gola, večje priložnosti za zadetek si niso ustvarili.

Portugalci so, tokrat postavljeno celjsko obrambo, drugič izigrali v 36. minuti. Mat v treh potezah se je začel na levi strani igrišča z natančno globinsko podajo na vtekajočega igralca. Ta je bil hitrejši od celjske obrambe in s prvim dotikom žogo poslal pred gol, kjer jo je v mrežo iz bližine potisnil Brazilec Gustavo Silva.

V 63. minuti že 3:0

Tudi v 2. polčasu se, kljub Rierinem taktičnem prehodu iz štirih na tri branilce (namesto bočnega branilca Nieta je vstopil krilni napadalec Brnić) razmerje na igrišču ni spremenilo. Vitoria je še bolj prevladovala, nanizala še nekaj strelov in dve veliki priložnosti, nov zadetek pa je prišel v 63. minuti. Po hitrem protinapadu Portugalcev je zadel vezist Tiago Silva.

Domači so še naprej prevladovali, v tekmi so sprožili kar 17 strelov proti vratom Celjanov, medtem ko so jih slednji zmogli le 5, od tega 2 na gol. Eden je v 91. minuti vendarle končal v mreži Vitorie. Aljoša Matko je s strelom s kakšnih 15. metrov premagal domačega vratarja Varela.

Postavi:

Po dveh porazih, v soboto v prvenstvu proti Bravu in zdaj v Evropi, nogometaše Celja v nedeljo čaka štajerski derbi v Mariboru.