Domneven spust fekalij v Savinjo razburil občane: v podjetju Vodovod Kanalizacija Celje imajo razlago


Ob zadnjem deževju minule dni je marsikoga razburil video, posnet sredi Celja, na katerem je vidno spuščanje neznane tekočine, domnevno fekalij, v Savinjo.

Na družabnih omrežjih smo pred kratkim zasledili objavo videoposnetka, ki v bližini celjske knjižnice prikazuje izlivanje neznane mootne tekočine v Savinjo. V posnetku se snemalca sliši, kako pojasnjuje, da bi se naj v reko zlivale fekalije, saj da grozno smrdi, v neznani tekočini pa je videti toaletni papir in druge odpadke.

Ker je objava na internetu povzročila veliko zanimanja, ogledalo si jo je namreč več kot 40.000 ljudi, smo se obrnili na podjetje Vodovod-kanalizacija, d.o.o., ki v mestu skrbi za kanalizacijo.

Izliv razredčenih odpadnih voda v Savinjo (posnetek zaslona videa; vir: FB/Silvester Stone)
To je normalen, kontroliran in dovoljen pojav.”

Iz podjetja so nam sporočili, da je v Celju, tako kot v večini slovenskih in evropskih mest, odvajanje komunalnih in padavinskih odpadnih voda urejeno v mešanem kanalizacijskem sistemu. To pomeni, da po istem sistemu odteka tako komunalna, kot v času padavin tudi padavinska voda.

Pojasnili so še, da je na celotnem kanalizacijskem sistemu tako ob Savinji, kot tudi ob ostalih vodotokih, zgrajenih več zadrževalnih bazenov. Ti ob pojavu padavin najbolj onesnažene razredčene odpadne vode zadržijo v sebi, te pa kasneje odtečejo do čistilne naprave. Ko se bazeni zaradi obilnejših padavin napolnijo, se začne prelivanje razredčenih odpadnih voda v Savinjo oziroma bližnji vodotok.

Skica zbiranja odpadnih voda v mešani kanalizaciji in ločeni kanalizaciji (vir: https://studentski.net/)

Zaključili so z naslednjim: “To je normalen, kontroliran in dovoljen pojav, do katerega prihaja tudi še nekaj časa, ko več ne dežuje, razredčena odpadna voda pa še prihaja po ceveh iz širšega prispevnega območja.