Evropska razstava psov v Celju 2024: Spektakel s 17.000 psi iz 62 držav (foto, video)


Evropska razstava psov je po desetih letih spet ugledala luč sveta. Dogodka v organizaciji Kinološke zveze Slovenije se je na celjskem sejmišču, skupaj s svojimi vodniki udeležilo 17.000 psov iz 62 držav.

Namen tako velike razstave je promocija vzreje in vzgoje psov ter tudi sobivanje psa in človeka, na Kinološki zvezi pa poudarjajo tudi pomen kinologije, saj psi že od pradavnine na več načinov služijo človeku. 

Vir foto: FB profil Ryszard Adamski

Dogodek je potekal od 3. do 6. oktobra, na njem pa so se lahko predstavili psi vseh pasem. V štirih tekmovalnih dnevih so izvedli tri tipe razstav. V četrtek je bila dopoldne mednarodna razstava Platinum winner, v petek in soboto popoldne pa t. i. specialke. Vrhunec celotnega dogajanja se je odvil v nedeljo popoldne, ko je izbor najlepšega psa oziroma psice Evropske FCI razstave psov 2024, katere častna pokroviteljica je bila Urška Klakočar Župančič, predsednica Državnega zbora RS.

foto: FB profil Tončke Kovač

V slovenski organizaciji sicer deluje 130 kinoloških društev, kjer se lahko lastniki posvetujejo o nakupu ter vzgoji svojega psa. Naučijo se lahko, kakšne pogoje mora imeti pes za bivanje, vse od lokacije, čistoče in časa, ki mu ga namenimo. V Sloveniji so psi vzrejeni po standardih, tudi genetika je sledljiva, letos je pri nas bilo skotenih okoli 4.500 mladičev, ki so bili ustrezno pregledani.

Vir foto: različni FB profili

Razstava je bila dobra priložnost za vse, ki so se želeli podrobno seznaniti s različnimi pasmami in pridobiti dodatne informacije o značaju, negi in vzgoji.

Vir foto: razni FB profili

 

Vir foto: razni FB profili

Poglejte si nekaj video utrinkov z razstave: