Bar ima svoj čar, a ta duhovnik nedaleč od Celja za moške pripravlja nekaj posebnega


Decembra lani je celjski škof Maksimilijan Matjaž v svojo škofijo sprejel duhovnika, ki se je poslovil od jezuitskega reda. Viljem Lovše se je nastanil v župnišču na Sladki Gori, ob znameniti baročni Marijini romarski cerkvi v občini Šmarje pri Jelšah, ki velja za skriti biser tega dela Slovenije.

Gre za znanega patra, specializiranega za moško duhovnost in tudi začetnika po Sloveniji vse bolj popularnih moških odmikov in moških skupin, v katerih možje v medsebojnem odnosu, deljenju in izkušnji črpajo moško moč in trdnost za življenje.

Takšno “skupino možakarjev”, namerava zdaj sestaviti tudi na Sladki Gori. V prekrasnem sladkogorskem ambientu, od Celja oddeljenem kakšnih 20 kilometrov, pa načrtuje tudi izvajanje enodnevnih ter morda tudi vikend odmikov za moške.

“Zdaj sem tukaj, med ljudmi. Prejšnjič sem obiskal družino, ki ji je umrla mlada mamica. Molili smo skupaj. Obiskal bi rad vse družine birmancev, 14 jih imam. Če je treba, lahko pomagam tudi fizično. Želim si spoznati vse župljane. Bog nas ima rad, to želim posredovati,” pravi Lovše in dodaja: “Pomemben je oseben pristop, pogovor, da vsi začutimo, da smo Božji sogovorniki, sodelavci, člani skupnosti, vsaka mama, oče, stara mama, stari ata …” Vili Lovše opisuje svoj vsakdan.

Ravno na slednjem, osebnem pristopu in pogovoru namreč, gradi temelje moškim skupinam, katere so po Sloveniji vzklile iz tako imenovanih odmikov za moške, ki sta jih s sobratom začela izvajati leta 2008.

“Ko se možakarji dobimo, vsak pove svoje izkušnjo, svoje doživljanje, dojemanje ob določeni temi. Vsak je sprejet, spoštovan, ker Bog vsakega spoštuje. Iz tega rastemo: poslušam nekoga, ki je star 70 let, jaz pa morda 26 ali 30, poslušam njegovo izkušnjo, začnem razumeti, da se mi dogajajo podobne stvari in me je strah zadev, ki jih je nekdo že dal skozi. Preko te izmenjave rasteš in dobiš moč, ki je prej nisi imel,” metodo opisuje Lovše.

“Možje, ki si med seboj povemo svoje šibkosti, kje nas je strah, kje se borimo, kje nam ne gre, dobimo od tega veliko več moči kot takrat, ko se hvalimo in postavljamo, kdo je večji in bolj pameten. Seveda pa je tu pomembno zaupanje, oz. zaupnost.”

Ampak kaj sploh pomeni moška moč? Lovše odgovarja, da je naša moška moč v tem, da imamo moč besede, odločnost, ki jo denimo rabijo otroci pri vzgoji. V moških skupinah dobiš moč, da si božji sogovornik, da postavljaš meje, da odpiraš horizonte, prebujaš življenje itd.. To drug ob drugem dobivamo kot zapoznelo iniciacijo.

Včasih so preko obredov iniciacije fante uvajali v moški svet. Tako imenovane “primitivne kulture” to iniciacijo še vedno počnejo, da fante naučijo pet glavnih stvari: da je življenje težko, a to ni nič posebnega, da sprejemajo težo življenja nase, da niso središče vesolja, da nad njim ne morejo imeti nadzora in da so umrljivi.

Sodoben (zahodni) svet je iniciacije izbrisal ali razvodenel in to je eden od problemov usihanja moškosti v sodobni družbi. Zato je po Lovšetovih besedah danes bistveno, da moški upajo biti možje, očetje in sinovi … vse to se s sodobno družbo podira.

Prednosti in slabosti gostilniških razprav

In sladkogorski moški, kako jim gre? “Všeč mi je, da so moški še vedno povezani, da sodelujejo med seboj, se dobivajo v baru, pogovarjajo,” navaja Lovše. Kljub temu, da baru priznava doprinos h krepitvi moške moči, pa meni, da ima pri tem gostilniška razprava tudi svoje omejitve.

V baru imaš namreč ljudi ki vseskozi govorijo in nič ne poslušajo. Drugi se malo napije in je težek. V moških skupinah pa, tako Lovše, smo trezni, ker ko si trezen, je tvoja izkušnja resnična, govoriš resnico, tudi če ne moreš vsega povedat. “To te spremeni, ne rabiš se skrivat, blefirat, vidiš, da se drugi prav tako bori, dobiš moč, ki je prej nisi imel, to je moška moč, drugačna od tiste, ki ti jo da žena.”

Tako doktor znanosti kot kmet kdaj mislita, da obvladata vse in tega ne potrebujeta, ampak vsi se borimo, imamo svoje pasti, karikira Lovše.

Izziv: zbrati možakarje

Zato sladkogorski duhovnik v petek, 18. oktobra zvečer začenja z moško skupino tudi na Sladki Gori.

Tukaj načrtuje tudi enodnevne odmike, ali pa vikend odmike, kakršne po Sloveniji izvaja štirikrat letno, med drugim tudi v bližnjem  Olimju, kjer se bodo na odmiku dobili med 22. in 24. novembrom. Marca naslednje leto pa bo Lovše na Sladko Goro pripeljali od 200 do 300 moških na vseslovensko srečanje mož, očetov in sinov.

Miren in odmaknjen sladkogorski ambient je kot nalašč za moške odmike

Korak za korakom za večje skupine pripravlja tudi župnišče. To je že gostilo nekaj očetov v vikend odmiku, Lovšetova ideja pa je, da bi sobe pripravil za skupine dvanajstih, morda celo osemnajstih ljudi. Tih, miren, malenkost odmaknjen in v vseh pogledih navdihujoč sladkogorski okoliš je namreč idealen za tovrstna moška druženja.

Očiščeni in prenovljeni prostori v sladkogorskem župnišču potrebujejo še pograde in nekaj pohištva in bodo lahko gostili odmike za moške

 

Duhovnik Vili Lovše pred župniščem na Sladki Gori (foto: Kozjansko.info)