Letalske dele pretvarjajo v pohištvo, ob vsaki prodaji pa posadijo drevo (foto)


V Tehnoparku Celje bo vse do 14. oktobra potekala prav posebna razstava. Projekt z naslovom Pilotova dnevna soba, ki ga vodi slovenska blagovna znamka Papa Juliett Aviation Art, predstavlja unikatne umetnine in pohištvene kose, ustvarjene iz odsluženih letalskih delov. Gre za popolno zlitje tehničnega inženirstva in umetniške kreativnosti, kjer stare, odslužene letalske komponente dobijo povsem novo življenje v obliki pohištva in dekorativnih predmetov.

Zlitje umetnosti in letalstva

Pod to blagovno znamko ustvarja Primož Jovanović, pilot, inženir strojništva in umetnik, ki s svojo ekipo oživlja kose letalske opreme, ki bi sicer končali na odpadu. V Pilotovi dnevni sobi lahko obiskovalci občudujejo izjemne umetnine, kot so vintage police iz letalskih kril ali klubske mizice, narejene iz letalskih svetil in preostalih delov.

Pilotova dnevna soba v Tehnoparku Celje. (Foto: David Valant)

Jovanović je že v otroštvu pokazal nadarjenost za ročno delo, njegova strast do letalstva in umetnosti pa ga je pripeljala do ideje, da bi odslužene dele letal preoblikoval v estetsko ter funkcionalno pohištvo. S tem je zasnoval edinstven način umetniškega izražanja, ki temelji na trajnosti in inovativnosti.

“Po mamini strani imam v sebi to umetniško žilico, medtem ko imam po očetu to letalsko smer. Že 20 let nazaj sem v neki reviji videl, da je nekdo iz letalskih delov naredil ogledalo, kar mi je bilo zanimivo. To se je vsidralo v mojo zavest in zadevo sem realiziral, nato pa smo počasi začeli rasti z idejami in znanjem,” pravi Primož Jovanović.

Ogled Pilotove dnevne sobe je na voljo za ogled do 14. oktobra. Od srede do petka poteka ob 10., 11., 14. in 15. uri, v soboto in nedeljo pa bodo ogledi na voljo vsako polno uro od 10. do 16. ure.

“Opazil sem, da je nekje odpadel letalski kos in sem ga vzel. S časom sem te stvari nabiral, dokler ni prišel stečaj Adrie, pa potem moja nova služba in nato še epidemija zaradi katere sem bil kar nekaj časa prizemljen. V tem obdobju sem imel veliko časa, zato je padla odločitev, da smo iz letalskih delov ustvarili eno veliko ogledalo. Predmet sem objavil na spletu in na moje presenečenje se je v treh dneh pojavil kupec,” je začetek svoje poslovne poti razložil izkušeni pilot.

Trajnost in globalna prepoznavnost
Primož Jovanović. (Foto: David Valant)

Pod blagovno znamko Papa Juliett Aviation Art se tako ustvarja unikaten letalski dekor in zanimiva zgodba. V letalstvu uporabljajo letalsko abecedo, kjer Papa predstavlja črko P in Juliett črko J, kar sta pobudnikovi inicialki, k temu pa je Primožev brat Dalibor Jovanović, ki je poleg imena znamke zaslužen tudi za logotip in zunanjo podobo, dodal še besedi Aviation Art za poudarek na uporabi letalskih delov v pohištvu in dekoraciji, ki privabljajo kupce na globalni ravni. Kosi pohištva, nastali v njihovi delavnici, so namreč že našli nove lastnike v Monaku, ZDA in celo na Azorih.

V zgodbo te edinstvene blagovne znamke pomembno prispeva tudi Eva Kraš, sicer poklicna igralka v SNG Maribor, ki je postala tudi jadralna letalka. Podobno kot letala, pa tudi domišljija Primoža in Eve seže do neba. “Teoretično lahko kupimo letalo in iz njega naredimo stanovanje,” dodaja Primož.

Eva Kraš in Primož Jovanović. (Foto: David Valant)
Za vsak prodan produkt posadijo drevo

Njuno delo pa ne zaznamuje le estetska dovršenost, ampak tudi okoljska zavest. Kot letalca se zavedata vpliva na okolje in s tem, ko rabljene kose letal preoblikujeta in jim vdihneta drugo življenje, podpirata trajnostno uporabo materialov. Poleg tega pa kupcem ob  nakupu podarita drevo, ki jih sadijo v Tanzaniji in tako še dodatno prispevata k dobrobitu našega planeta.

Pilotova dnevna soba je tako poleg razstave tudi zgodba o ustvarjalnosti, tehničnem mojstrstvu in trajnostni prihodnosti. Priložnost, da vidimo, kako lahko odsluženi letalski deli postanejo del našega vsakdanjega življenja, je navdihujoča in odpira vprašanje o tem, kako bi lahko s kreativnim pristopom ponovno uporabili odpadne materiale in s tem prispevali k ohranjanju okolja.

Fotogalerija: David Valant