Kaj muči Celjane: od parkiranja na intervencijskih poteh do zamud avtobusov in luž na ulicah


Na spletnem portalu Servis 48 lahko občanke in občani Celja podajajo pobude ali pritožbe, na katere nato Mestna občina Celje poda odgovor ter se skuša odzvati z reševanjem problema oziroma predloga.

Preverili smo nekaj aktualnih zadev, ki ‘mučijo’ prebivalce Celja. Tokrat so prednjačile težave oziroma predlogi v zvezi s parkiranjem na intervencijski poti, neprehodno pešpotjo v času deževja, neljubimi izkušnjami z mestnim avtobusom in lužami na Kidričevi ulici. 

Servis 48 je javno dostopna storitev oziroma portal Mestne občine Celje, s katero želijo spodbuditi občanke in občane, da sodelujejo pri ustvarjanju boljše in lepše podobe našega knežjega mesta.

To so nekateri predlogi oziroma problematike, ki so jih v zadnjem času zaznali Celjani in Celjanke:

Parkiranje na intervencijski poti

Stanovalce v blokih na Ljubljanski cesti 28a in 30 motijo pogosto parkirana vozila na intervencijski poti pred vhodi v bloke. “To se dogaja skoraj vsak dan, pri čemer so vozila večinoma parkirana tako blizu vhoda, da je vstop v objekte močno otežen, zlasti za starejše osebe in mame z vozički,” je zapisal tamkajšnji prebivalec.

Pogled na bloke na Ljubljanski cesti 28a in 30. (Foto: Google Maps)

Slednji je predlagal tudi namestitev ovir, ki bi preprečevale tovrstno ravnanje, toda na intervencijskih poteh, ki zagotavljajo dostope, dovoze in delovne površine oziroma nemoten prehod za intervencijska vozila reševalnih služb ni dovoljeno nameščenje ovir.

Bo pa Služba za občinsko redarstvo na navedenih lokacijah izvajala občasne nadzore in v primeru ugotovljenih kršitev ukrepala v skladu s svojimi pristojnostmi.

Velika luža na pešpoti onemogoča prehod

Pri pešpoti ob teniških igriščih Kladivar, ki povezuje Stritarjevo ulico in Dečkovo cesto, že več let ob deževju nastane velika luža, ki ustvarja neprehodnost. Obhod kar precej podaljša pot, zato si uporabnik Servisa 48 želi odprave te nevščečnosti.

Prehod, ki povezuje Stritarjevo ulico in Dečkovo cesto. (Foto: Google Maps)

Peš pot bodo strokovne službe pregledale in jo na podlagi prioritet umestile v plan priprave dokumentacije za sanacijo oziroma plan izvedbe. Časovnice morebitnega pričetka izvedbe, ki je vezana tudi na razpoložljiva finančna sredstva, pa v tem trenutku pri Mestni občini Celje še ne morejo podati.

Neljube izkušnje z mestnim avtobusom

“Avtobusi konstantno zamujajo, občasno se zgodi, da kakšnega sploh ni. Vem, da je težko dobiti voznike, ampak vsak pa tudi ne more voziti avtobusa. Kajenje in uporaba mobilnega telefona med vožnjo je nedopustno ter potrebno sankcioniranja. Ravno tako pa nekatere voznike naučite vsaj osnove slovenskega jezika in bontona. Voznik Celebusa je starejši ženski, ki je hotela na avtobus z majhnim kužkom pripetim v zato namenjeni torbi pred nosom zaprl vrata, ker mu je povedala, da se je pozanimala na Nomagu in da ta torba ustreza. Tudi ta avtobus je zamujal 10 minut,” svoje neprijetne izkušnje opisuje Boštjan, ki se zaveda, da je izvajalec prevozov Nomago, a se kljub temu obrača tudi na občino.

Ob tem še dodaja: “Celebus je sicer super rešitev javnega mestnega prevoza v smislu mobilnosti in ekologije, zato menim, da je prav, da v kolikor želimo, da se njegova uporaba povečuje in ga Celjani sprejmemo kot pravo alternativo osebnemu prevozu, na nesprejemljiva dejstva opozarja.”

Podjetje Nomago se je občanu opravičilo za nevšečnosti, ob tem pa so ga prosili za točen datum in uro odhoda avtobusa, da bodo lahko rešili njegovo pritožbo.

Luže na Kidričevi ulici

Uporabnik portala Servis 48 opozarja na ogromne luže, ki so v jesenskem času vse bolj pogoste in ne odtekajo nikamor. Še posebej je izpostavil cesto na Kidričevi ulici v smeri proti Teharjem.

Uporabnik je na fotografiji nakazal, kje prihaja do težav. (Foto: Servis 48)

“V letu 2024 ste začeli s pripravo nove celostne prometne strategije Celje, del katere so tudi (upam) pešci in kolesarji. Ti uporabniki so lahko zunaj tudi v dežju in v tem času na njih prežijo mokre težave. Te se lahko najhitreje rešijo oziroma vsaj poskusijo s čiščenjem odtokov ter kasneje s čim bolj drastičnem,” je zapisal.

MOC je pobudo naslovila na javno podjetje Vodovod-kanalizacija Celje, kjer so pojasnili, da je Kidričeva cesta državna cesta in da ni v njihovem vzdrževanju. “Predlagamo, da se obrnete na Direkcijo RS za ceste,” so še dodali.