Simbio z jesensko akcijo zbiranja nevarnih odpadkov: preverite, kje in kdaj jih lahko oddate


Celjska družba za ravnanje z odpadki Simbio je začela s tradicionalno jesensko akcijo zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev.

Družba Simbio je z drugim tednom v oktobru pričela z jesensko akcijo zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev s premično zbiralnico. Akcija uporabnikom omogoča, da na priročen, brezplačen in ustrezen način oddajo nevarne odpadke. Trajala bo do 18. novembra, odpadki pa se že sedaj zbirajo na območju občine Šentjur.

Tekom zbiranja, ki bo potekalo na 89 različnih lokacijah po celjski regiji, lahko oddate stara zdravila, kozmetiko, uporabljeno jedilno olje, odslužena svetila, motorna olja, barve, lake, spreje, topila, termometre ter manjše električne aparate.

Na Simbiu so za prepoznavo ustreznih odpadkov podali naslednji nasvet: “Pri prepoznavanju nevarnih odpadkov vam bodo v pomoč grafični simboli na embalaži, kot so oznake za oksidativno, okolju nevarno, eksplozivno ipd.”

Simboli za nevarne snovi v izdelkih.; vir foto: Simbio
Kdaj in kje lahko oddate odpadke

Akcijo so že pričeli v občini Šentjur, nadaljevala se bo v Štorah, kjer bodo 18. oktobra, nato 22. oktobra v Vojniku, 24. oktobra pa začnejo nevarne odpadke zbirati v Celju. Oddali jih boste lahko na 21. lokacijah,  začenjši v Škofji vasi, Trnovljah, Aljaževem hribu, Teharjah, na Ljubečni in tako naprej, vse do četrtka, 31. oktobra. Nato se bodo v Celje vrnili 9. novembra, ko bodo nevarne snovi zbirali še na štirih lokacijah.

Zbiralnica bo obiskala še ostale občine, kjer Simbio izvaja zbiranje odpadkov, vse do zaključka akcije, 18. novembra.

Natančne lokacije in urnik zbiranja odpadkov po MO Celje in drugih občinah najdete TUKAJ.

Kot so na družbi Simbio še dodali, je nevarne odpadke pomembno ločevati, ker vsebujejo snovi, ki so škodljive za okolje in zdravje ljudi. Če jih nepravilno odložimo, lahko povzročijo tudi požare ali druge nevarnosti. Če ste akcijo zamudili, odpadke lahko še vedno oddate v zbirnem centru.