Celjski strojniki, mehatroniki in medijci potujejo po Evropi


Novo šolsko leto je v polnem teku, dijaki Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije pa so prve dni oktobra izkoristili za potovanja po Evropi.

Na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije, ki deluje v sklopu Šolskega centra Celje, so za dijake v prvih dnevih oktobra pripravili strokovne ekskurzije po celi evropi. Obiskali so Bosno in Hercegovino, Italijo, Vatikan, San Marino ter Španijo, manjkalo pa ni niti ogledov zanimivosti v naši domači Sloveniji.

Dijaki M-3. c v Ljubljani; vir foto: FB/ŠC Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije

Dijaki M-3. c so se na strokovni ekskurziji družili z mehatroniki iz Nemčije. Obiskali so podjetji Odelo in Guardiaris, se sprehodili po stari Ljubljani in se z vzpenjačo povzpeli na Ljubljanski grad. Slovenijo so raziskovali tudi njihovi sovrstniki iz razredov M-3. f in S-3. g, ki so obiskali Park vojaške zgodovine Pivka, sončne žarke pa so lovili v Piranu. Leto mlajši iz razredov S-2. j in M-2. i so se odpravili malo dlje, in sicer v Bosno in Hercegovino, kjer so obiskali Sarajevo.

Dijaki S-2. j in M-2. i v Sarajevu; vir foto: FB/ŠC Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije
Dijaki M-4. d in M-4. e med ekskurzijo po Italiji; vir foto: FB/ŠC Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije

Dijaki zadnjih letnikov M-4. d in M-4. e pa so odšli v drugo smer. Njihov potovalni načrt je vseboval potovanje po Italiji. Najprej so si ogledali mesto Rim, se odpravili v najmanjšo državo na svetu – Vatikan in si nato ogledali še zgodovinski mesti Pompeji in Neapelj. Našo sosednjo državo na zahodu sta obiskala tudi razreda S-4. a in S-4. b. V okviru strokovne ekskurzije so si prvi dan ogledali tovarno in muzej Lamborghini, nato pa odpravili v zgodovinsko bogato državo San Marino in Imolo, kjer so spoznali znano dirkališče, ki je tesno povezano z zgodovino Formule 1, ter uživali v ogledu mestnih znamenitosti.

Dijaki razreda M-4. c pa so se odpravili v eno izmed najbolj turističnih mest, špansko Barcelono. Tekom večdnevne strokovne ekskurzije so mesto dodobra raziskali, poizkusili pa so tudi lokalno kulinariko.

Dijaki M-3. f in S-3. g v Piranu; vir foto: FB/ŠC Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije
Dijaki S-4. a in S-4. b v muzeju Lamborghinija; vir foto: FB/ŠC Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije