Prijetna kavarna ali kaj drugega?


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 25 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Čeprav je župan Bojan Šrot svetnike Mestne občine Celje na zadnji seji skušal prepričati, da s spremembo zazidalnega načrta Staro mestno jedro obravnavajo načelno vprašanje, ali je možno na Muzejskem trgu 8 sploh kdaj urediti kavarno ali ne, se ti v celoti niso dali prepričati.

V zazidalnem načrtu namreč na omenjeni lokaciji ni gostinskega lokala, pač pa stanovanjsko poslovni objekt, v pritličju katerega želi Tomo Pristovnik urediti kavarno. V času javne razgrnitve so okoliški stanovalci s podpisi nasprotovali predlagani spremembi namembnosti pritličnega stanovanja, saj bi se povečal hrup in promet in s tem zmanjšala vrednost njihovih stanovanj. Podprla jih je tudi MČ Center, prav tako se ni strinjala Dekanijska Karitas, ki ima prostore v isti stavbi. Osrednja knjižnica pa podpira kavarno, ne pa navadne gostilne, v katero bi se lahko hitro sprevrgla neprofitna kavarna.

Svetnik ZLSD Franc Petauer je opozarjal, da ne gre za »neko« kavarno, pač pa za konkreten predlog z znanim investitorjem, ki naj po njegovem pridobi najprej soglasje sostanovalcev, šele na to bodo o tem odločali svetniki.

Mirko Fric Krajnc (Nestrankarska lista Celja) pa je menil, da so stanovalci proti, ker ljudje ne verjamejo več, saj jim je Pristovnik najprej obljubljal modni salon, s čimer so se strinjali, namesto tega naj bi nato načrtoval picerijo, sedaj pa govori o kavarni. Hkrati je ugotavljal, da občina nima nobenih pravnih možnosti ukrepanja, če namesto kavarne nastane nova diskoteka.

Jože Bučer (DeSUS) se je spraševal, ali sploh potrebujemo novo kavarno, ki naj bi nudila gostoljubje umetnikom, če podobne lokale že imamo. Po besedah investitorja ne bi bil namenjena mladim, pač pa starejšim. Od kod ta skrb za starejše, se je vprašal, če pa je bil prav Pristovnik tisti, ki se je pritožil na vse instance zaradi delovanja lokala Društva upokojencev v bližini. Menil je, da gre za zavajanje svetnikov in da glede na to, da je solastnik lokala Stalin, na katerega letijo številne pripombe, ni zagotovila, da se s kavarno ne bo zgodilo podobno.

Janez Goršič (LDS) se je vprašal, kateri investitor je sploh pravi in ali v Celju res ne moremo dobiti kavarne, če vsakemu predlogu nasprotuje Franc Petauer.

Očitno bi bilo za nekatere najbolje, da bi mestno jedro zaprli in ob 19. uri ugasnili luči, čeprav je znano, da prav lokah pomenijo življenje v mestih, je menila Vladimira Skale (Mladi za mlade).

Zdene Podlesnik (LDS) je predlagal, da bi bilo najbolje najprej ugotoviti, čemu stanovalci sploh nasprotujejo in hkrati predlagal, da bi bilo zaradi morebitne promet ne obremenitve Muzejski trg najbolje zapreti za promet. Nazadnje so sklenili, da naj zadeva miruje, dokler investitor ne pridobi soglasja stanovalcev objekta.

TC, Novi tednik, 14. 10. 1999