Skrite rezerve


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 50 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Na pobudo koordinacijskega odbora za razvoj integralnega transporta pri republiški gospodarski zbornici se je začelo v Sloveniji in tako tudi na širšem celjskem območju pomembno gibanje za racionalizacijo, izboljšavo in ureditev celotnega preteka blaga, se pravi za vsa vprašanja, ki se nanašajo na transport, skladiščenje, embaliranje, oskrbo blaga itd. Gre za prijeme, ki naj prinesejo enotne rešitve za vso Slovenijo in gre za akcijo o ustanovitvi regionalnih komisij za integralni transport.

Začeto delo bi lahko po vsej pravici istovetili z napori za stabilizacijo gospodarstva, za uveljavitev reda na tistem področju, ki doslej še nima svoje afirmacije pa postaja v borbi Za zmanjšanje njegovih stroškov silno pomembno. Po nekaterih podatkih znašajo samo stroški pretoka blaga v Sloveniji okoli 36 odst. Kaj to pomeni in kaj pomeni, če bi z boljšo organizacijo uspeli zmanjšati te stroške za nekaj odstotkov, je na dlani. Po besedah magistra ekonomije Lojzeta Pirnata, ki se je udeležil tudi ustanovnega sestanka za ustrezno regijsko komisijo v Celju, v Sloveniji ne bomo uspeli na gospodarskem področju, če ne bomo uvedli dobrega pretoka blaga. Za naše razmere je ta imperativ toliko bolj pomemben, ker je okoli 70 odst. slovenskega blaga namenjenega v druge republike in v tujino.

Razprava o vseh teh vprašanjih pa je opozorila tudi na vlogo Celja v organizaciji celotnega pretoka blaga pri nas, tako doma kot s tujino. Zaradi izredne lege, ima mesto ob Savinji vse pogoje, da postane pomemben člen v organizaciji celotnega pretoka. Ima ugoden položaj za zbira nje in distribucijo blaga in po vsem tem pogoje, da se uspešno vključi tako v notranjo kot mednarodno dispozicijo. Pri vsem tem seveda ne gre samo za transport in skladiščenje blaga, marveč še predvsem za nalogo okoli preskrbe z blagom.

In ko so na sestanku, ki ga je skupaj z republiško gospodarsko zbornico pripravilo poslovno združenje Koneks, govorili o delu in pristojnosti ustreznih regionalnih komisij za integralni transport, so v prvi vrsti opozorili na ljudi, ki naj začnejo to delo v organizacijah združenega dela. Republiški koordinacijski odbor pa bo uveljavil javni register vseh strokovnjakov za to delovno področje, zato tudi pogoje za vpis in za priznanje strokovne sposobnosti. Pripravil bo redno dopolnilno izobraževanje za te delavce in organiziral tudi republiško informacijsko službo, ki bo nudila vse podatke o novitetah na tem področju, o rešitvah posameznih vprašanj, o ljudeh, ki delajo v tem okviru, o strokovni literaturi itd. Mimo tega so se zavzeli, da naj bi regionalne komisije sodelovale tudi pri odločanju o novih investicijah na tem področju.

Skratka, dovolj pobud in nalog tako za delo komisije, ki bo predvsem usklajevalni organ kot zlasti še za organizacije združenega dela, ki se ukvarjajo s pretokom blaga. Zato bodo tudi sklepi nedavnega sestanka hvaležno na potilo za delo nove komisije za logistiko kot jo prvi pri nas imenujejo v Celju.

MB, Novi tednik, 24. 10. 1974