Grofi v Savinji


Hvala bogu, da sem Štajerc.

Slogan s katerim se v zadnjem obdobju postavljajo Mariborčani, v Celju pa medtem paktirajo

z Ljubljano. Zvezo sta vzpostavili navijaški skupini Grofov in Dragonsov, zato je bilo v mestu ob Savinji pred nedeljskim gostovanjem nogometašev Maribora in navijačev Viol obsedno stanje.

Kopanje v Savinji

Celjski grofi se pred tekmo običajno zberejo v Mestnem parku. V nedeljo so se na tekmo resnično pripravili; najbolj zagreti so celo zabredli v Savinjo in zgodaj odprli kopalno sezono.

Avtobus z Violami so policisti prestregli že ob prihodu v Celje in jih zadržali, dokler niso Grofov strpali in zaklenili v njim namenjen prostor na tribuni. Tik pred tekmo so nekaj deset Viol velikodušno pripeljali naravnost na drugi konec štadiona, kjer je bilo skoraj več policistov kot navijačev.

Grofi so se tekme udeležili v zavidljivem številu; dosti več jih je bilo kot Viol. Zavidljivo pa je bilo tudi število policistov, ki so na navijače pazili – kar šestdeset »strumnih specialcev« je stalo na in ob igrišču ter na tribunah.

Ob ograji Grofov jih je bilo kakšnih deset, petnajst. Z belimi čeladami in pripravljenimi pendreki so stali na stopnicah in se za izzivanja Grofov (»Kad si sretan, daj, pozovi devet dva . . . « ) sploh niso zmenili. So pa bili na preži in nestrpni; to je bilo opaziti tudi zato, ker so nekaj minut pred koncem polčasa in pred koncem tekme (kot na ukaz) pričeli živčno kaditi.

Neizvirna besediia

»Zborovodja« Grofov je sedel na vrhu ograje in začenjal s pesmimi in slogani, ki so jih potem skandirali skupaj. Vendar celjski navijači (tako kot večina drugih) res niso najbolj izvirni. Večinoma vsi pojejo priredbe istih pesmi, ki jih pač priredijo po svoje; vstavijo ime kraja in ekipe, potem pa skandirajo.

Kot na primer:

»Jaz ljubim Publikum Celje,

jaz ljubim Publikum Celje,

jaz ljubim Publikum Celje,

ker on je šampion…«

Ali:

»Pa jest, pa ti, pa ena gajba pira,

pa jest, pa ti, pa ena gajba pira,

pa jest, pa ti, pa ena gajba pira,

pa jest, pa ti, pa pivo Zlatorog.«

Sicer pa so naši navijači z napisi Bad Blue Boys in s skandiranjem »Celjskiiiii grofjeeeeee!» zadovoljivo poskrbeli tudi za samoreklamo.

Grof in policaj

Med odmorom je eden od grofov prosil policaja, naj ga spusti iz »navijaške kletke«.

»Ni teorije.« »Zakaj? Sej jim ne bom nč naredu!« »Dej, tih bod’« ga zavrne policaj in se začne dokaj opazno poigravati s pendrekom, ki ga drži v rokah.

Ko je Grof opazil, da pri »modrih angelih« ni naletel ravno na razumevanje, se je prav negrofovsko razkuril in pričel kričati: »Prasci mariborski!

Če jih ne bomo stolkli danes, jih bomo pa v Novem mestu. Hej, Pohorci!,« zakriči na drug konec igrišča: »V Novem mestu bomo iz vas naredili to, kar smo zadnjič iz Maribora!«

»Daj, no,« ga mirijo navijaški kolegi. »Spet si glasen.« Viole pa ne kričijo pretirano; raje odgovorijo z nekaj petardami.

Bližal se je konec tekme in očitno je bilo, da bo vse minilo brez izgredov. Tokrat je res, saj so policaji Grofe zadržali na tribuni vse, dokler se Viole niso z avtobusom odpeljale »nazaj v domači kraj«. Rezultat tekme je bil 1:1, zato tudi ni bilo kakšnega posebnega razloga za prepir. Povezovalec tekme se je ob koncu navijačem »zahvalil za korektno navijanje« in jih povabil, »naj se udeležijo tudi prihodnje tekme.«

Celjski grofi, ki so postali že prava znamenitost našega mesta in športa, bodo to vsekakor storili. Čeprav se morajo pri svojih navijaških strasteh krepko brzdati: za metanje petard na igrišče je kazen (za klub) od 30.000 tolarjev naprej, za prerezane avtomobilske gume je številka že šestmestna . . .

Navijaški spopadi tudi na tekmah SNL niso nedolžni. Vodja ljubljanskih Dragonsov se je med zadnjim derbijem Maribor-Olimpija hudo porezal na ograji. Rano so zakrpali s 25 šivi in nesrečnika nekaj dni zadržali v bolnišnici.

Novi tednik, 22. 4. 1993