Celje dobilo gozdno knjižnico: odvrzite telefon, povzpnite se na Drevesno hišo in odprite knjigo v tišini mestnega gozda


Zadnja mednarodna raziskava o bralni pismenosti PISA je pokazala zaskrbljujoč padec bralne pismenosti med slovensko mladino. To je še ena od negativnih posledic pretirane uporabe pametnih telefonov, za katere raziskovalci ugotavljajo tudi, da razvoju mladih možganov škodujejo podobno kot bi uživanje kokaina.

Kakorkoli, rešitev za to je vrnitev h knjigam in slednje promovirajo tudi celjske institucije na čelu z Osrednjo knjižnico Celje, ki so nov atraktiven bralni kotiček pripravile kar v gozdu. V Drevesni hiši v Mestnem gozdu v Celju je namreč zaživela gozdna knjižnica, posrečeno poimenovana Knjižni brlog.

V Knjižnem brlogu je bralcem vseh generacij in različnih interesov na voljo okoli 100 knjig, ki jih bodo lahko prebirali v največji drevesni hiši v Sloveniji ter okoli nje pod krošnjami dreves.

Organizatorjem je otvoritveni dogodek sicer pokvaril dež, zato so bili primorani odpovedati celodnevni bralni maraton ter nastop kantavtorice, pevke in skladateljice Ditke, znane tudi po uglasbitvi poezije Ferija Lainščka. A temu navkljub je v Drevesni hiši Celje zaživela gozdna knjižnica Knjižni brlog.

»Knjige so namenjene vsem generacijam, od najmlajših, katerim so na voljo pravljice slikanic, do knjig za raziskovalce, ljubitelje rastlinskega in živalskega sveta ter tudi dela o Celju in njegovih znamenitosti. Za naše najmlajše smo pripravili še knjižne uganke, ki jih bodo lahko izpolnili in vrnili v knjižnici,« je povedala Polonca Bajc Napret, direktorica Osrednje knjižnice Celje. Dodala je, da knjižnica, v kateri je okoli 100 enot, deluje na podlagi zaupanja in spoštovanja do knjig, zato pričakujejo, da bodo bralci knjige vrnili nazaj v Knjižni brlog.

Z drevesno knjižnico bodo v Celju še dodatno spodbujali bralno kulturo s poudarkom na medgeneracijskem sodelovanju. Branje knjig v gozdu zelo blagodejno vpliva na človekov duševni in čustveni razvoj, saj se v tišini in miru, le ob zvokih gozda, ljudje lahko povežejo s seboj in zgodbo, ki jo berejo. Tako branje kot gozd izboljšujeta počutje, zmanjšujeta stres, umirjata misli ter spodbujata k opazovanju in radovednosti.

Z odprtjem Knjižnega brloga, v katerem bodo knjige na voljo v času obratovanja Drevesne hiše, so v Celju počastili tudi Nacionalni mesec skupnega branja. Namen slednjega je letos branje v javnem prostoru. Mestna občina Celje se sicer ponaša tudi z nazivom Branju prijazna občina.

Gozdne zgodbe

Do konca oktobra je v največji drevesni hiši v Sloveniji na ogled tudi razstava Gozdne zgodbe 2 ilustratorke Nee Likar. Gre za nadaljevanje lanskega sklopa, s katerim celjska umetnica poudarja spoštovanje in občudovanje gozda kot oaze miru, izvora navdiha in prostora, kateremu ljudje dolgujemo spoštovanje in spoštljivo sobivanje.