Celjski grad in Tehnopark največji turistični atrakciji mesta


Pristojni v Celju se resnično trudijo, da bi s svojimi aktivnostmi v knežje mesto pritegnili kar se da veliko turistov. Zadnja leta se osredotočajo na nekatere ciljne tuje trge, predvsem hrvaškega in češkega, kjer so se v marcu predstavili na tamkajšnjih turističnih sejmih, kar žanje prve uspehe.

Iz Zavoda Celeia so sporočili, da je najbolj obiskano turistično znamenitost Celja, Celjski stari grad, letos obiskalo kar 60 odstotkov več hrvaških turistov kot v prvem lanskem polletju. Ti pa so “odkrili” drugo veliko celjsko atrakcijo: Tehnopark Celje, kjer beležijo kar osemkrat več hrvaških turistov kot lani.

Celjski grad je v prvih šestih mesecih leta obiskalo za tri odstotke več tujih turistov. To nakazuje dobre trende za poletne mesece, ko je tujih obiskovalcev tradicionalno največ, so ob tem ocenili v Zavodu Celeia.

Med tujimi gosti so prednjačili Hrvati, ki so tako po številčnosti prehiteli Madžare. Hrvaških obiskovalcev je bilo po podatkih zavoda za 60 odstotkov več kot v prvem lanskem polletju. Na tretjem mestu so bili Nemci, ki jih je bilo za 27 odstotkov več kot leto prej.

V avgustu na Celjski grad prihaja potopitveno gledališče (vir foto: FB profil Visit Celje)

“Prepričani smo, da so podatki predvsem rezultat uspešnih promocijskih kampanj na Hrvaškem, ki smo jih v Zavodu Celeia Celje izpeljali v sodelovanju s partnerji, konkretno s Tehnoparkom Celje in upravljavcem Poti med krošnjami na Rogli,” je ob tovrstnih trendih dejala direktorica zavoda Maja Voglar. Dodala je, da izziv v destinaciji sicer ostaja povečanje števila nočitev in podaljšanje povprečne dobe bivanja.

Do konca maja je bilo zabeleženih okoli 20.000 nočitev, kar je primerljivo z letom prej. Povprečna doba bivanja tujih turistov v Celju je znašala dve prenočitvi.

Največ nočitev so ustvarili gostje iz Hrvaške, Nemčije, Avstrije, Danske in Srbije, pri čemer je bil največji porast, 44-odstotni, zabeležen pri gostih iz Avstrije.

Obisk Tehnoparka Celje skokovito narašča

Največji skok turistov so zabeležili v Tehnoparku Celje, ki s tem postaja druga najbolj obiskana turistična destinacija v knežjem mestu. V prvi polovici leto so namreč zabeležili približno 35.000 obiskovalcev, kar predstavlja skoraj 40-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Tehnopark je s svojimi tehničnimi eksponati izjemno atraktiven za stare in mlade (vir foto: spletna stran Tehnoparka)

Ta največji znanstveno-zabavni park v Sloveniji, je predvsem priljubljen med šolarji in družinami. Kot so izpostavili, jih posebej veseli porast tujih obiskovalcev, predvsem iz Hrvaške, teh je kar 8-krat več kot lani. “V poletnih mesecih pripravljamo številne zabavno-znanstvene aktivnosti, s katerimi bomo še naprej navduševali naše obiskovalce,” dodajajo v Tehnoparku.

Dober obisk beležijo tudi druge turistične znamenitosti, denimo Pokrajinski muzej Celje in Muzej novejše zgodovine Celje.

Na račun povečanega obiska so se na zavodu odločili, da delovni čas turistično-informacijskega centra v starem mestnem jedru ob sobotah v juliju in avgustu podaljšajo do 17. ure.