Festival stare glasbe Seviqc v Celju se je začel z izjemnim koncertom Bachovih violinskih sonat (video)


V petek, 9. avgusta se je s koncertom v stolni cerkvi sv. Danijela v Celju začel festival stare glasbe SEVIQC. Če se po jutru dan pozna, bo prihod festivala v knežje mesto pritegnil izjemno pozornost domačinov in ljubiteljev stare glasbe od drugod.

Zbrane je najprej nagovoril vodja festivala Klemen Ramovš ter se vsem sodelujočim, pokroviteljem in mestnim oblastem z Gregorjem Delejo ter Zavodu Celeia z Majo Voglar zahvalil za “velikodušno sodelovanje”.

Nato je festival otvorila celjska podžupanja Saša Kundih in v uvodnem govoru na kratko predstavila zgodovino Celja ter pomen kulture, ki je “srce in duša” mesta.

Za otvoritveni koncert festivala so poslušalci lahko prisluhnili prvemu delu Bachovih Sonat za violino in obligatorni čembalo, ki sta ga mojstrsko izvedli Slovenka Ana Marija Krajnc na čembalu in Španka Adriana Alcaide na violini.

Umetniška predstavitev glasbenic in koncertni program

V povsem polni cerkvi s čudovito akustiko sta zbrane popeljali v začetek 18. stoletja, ko je Bach napisal sklop šestih sonat, od katerih so trem lahko prisluhnili ta večer, drugi del koncerta, s preostalimi tremi sonatami pa bosta virtuozinji na isti lokaciji odigrali v petek, 23. avgusta, s katerim se bo festival tudi zaključil.

Vir foto: FB profil Visit Celje

Vmes pa festival SEVIQC prinaša še številne zanimive koncerte, ki bodo poleg različnih lokacij v Celju potekali tudi na Gradu Snežnik in na Gradu Bogenšperk, pa tudi SEVIQC camp v katerem glasbeniki pripravljajo nove programe, nekatere njihove vaje pa so odprte za obiskovalce.

Stolna cerkev sv. Danijela je bila precej bolj polna kot ob nedeljskih bogoslužjih (vir foto: FB profil Visit Celje)

Podroben razpored koncertov festivala Seviqc in drugih dogodkov v Celju najdete v našem koledarju dogodkov.

Za “pokušino” kratek instert s petkovega otvoritvenega koncerta: