Fotografska razstava Celjanke, ki je postala kronistka Zagreba


V celjski Galeriji Božena so predsinočnjim odprli gostujočo mednarodno fotografsko razstavo leta 1929 v Celju rojene hrvaške fotografinje Marije Braut, rojene Kračun. Z družino se je v Zagreb preselila pri 12 letih in tam ostala do konca življenja. Preminila je leta 2015.

Marija Braut; vir foto: Culturenet.hr

Razstavo gosti Muzej novejše zgodovine Celje, kjer so ob odprtju zapisali, da je bila kakor Josip Pelikan v Celju tudi Marija Braut neutrudna kronistka mesta Zagreb ter njegovih ljudi, kar je tudi osrednja vsebina razstave.

Slednjo v Galerij Božena spremlja dokumentarni film z naslovom “Marija hoda tiho”, v katerem Marija spregovori govori o svojem privatnem in poklicnem življenju.

Marija je razstavljala po vsem svetu, s to razstavo pa se simbolično vrača v rodno mesto, in sicer z izbranimi fotografijami njej tako ljubega Zagreba.

Utrinek z odprtja v Galeriji Božena; vir foto: MNZC

Dela bodo na ogled do 7. decembra, razstava pa je nastala v sodelovanju z Muzejem mesta Zagreb.

 

S fotografijo se je po študiju arhitekture začela ukvarjati leta 1967, prvo samostojno razstavo pa je imela dve leti kasneje. Delala je po zagrebških galerijah, kjer je veliko fotografirala in tako so nastali številni portreti in katalogi.

Glavni akterja odprtja; foto: MNZC
Pogled na obiskovalce med nagovori; foto: MNZC

Od leta 1972 je delovala kot samostojna umetnica. Še naprej je bila zelo prisotna na zagrebški kulturni sceni, kakor tudi v Dubrovniku.

Leta 2009 so o njej posneli dokumentarni film, ki je na ogled tudi v Celju. Njena zadnja velika razstava je bila leta 2014. Leta 2008 je s strani hrvaškega združenja likovnih umetnikov uporabnih umetnosti prejela nagrado za življenjsko delo.