Kino pod zvezdami: Poletni večeri z evropskimi filmi v Savinjski regiji


Letošnje poletje po celi Slovenije so zaznamovale filmske projekcije pod zvezdami, ki so se odvijale v okviru Filmskega tedna Evrope, ki ga organizirajo regionalne točke Europe direct v sodelovanju z lokalnimi partnerji, centrom Ustvarjalna Evropa, predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Filmski teden je potekal v 26 slovenskih mestih in je prinesel 41 brezplačnih filmskih predstav iz sodobne filmske produkcije, kot so Gepack, Los Bando, Psom in Italijanom vstop prepovedan, Robotove, 20 000 vrst čebel,…

Filmski teden v naših krajih se je odvijal pod okriljem Europe Direct Savinjska. Pri pripravi in organizaciji so pomagali Mladinski center Celje, kjer se je v celem poletju izvedlo 6 projekcij, Kino Velenje, kjer so si obiskovalci lahko ogledali 2 filma in Mladinsko društvo Rogatec, Mladinski center Žalec ter Osrednja knjižnica Celje, kjer se je odvila po ena predstava.

Projekcija v Osrednji knjižnici Celje (vir: fb profil MCC)

Na velikih platnih so se predvajali evropski filmi, ti pa so bili prejemniki podpore podprograma Ustvarjalna Evropa, ki je projekt za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije ali pa so bili uvrščeni v izbor za evropsko filmsko nagrado občinstva LUX, ker so z odpiranjem družbenih in političnih vprašanj posegli v središče evropske javne razprave.

Organizatorji projekcij v naših krajih so nam zaupali, da so poskrbelo za pokovko ter pijačo, obiskovalci pa so ob filmu lahko preživeli prijeten večer pod zvezdami v družbi prijateljev ter si širili obzorja evropskih filmov.

Celjski mladinski center pa do konca poletja pripravlja še dvodnevni festival FulFest-festival urbanih legend, ki ga bo bogatilo dnevno dogajanje, kot so košarka, DJ, kolo sreče, zvečer pa bodo češnjo na torti dodali glasbeni gostje.