Kje se na veliki šmaren maševal celjski škof Maksimilijan Matjaž in kaj je povedal (foto)


Za nami je tretji največji krščanski praznik, Marijino vnebovzetje, kateremu je sledil še en, priljubljen na širšem Celjskem: Rokovo. Vse to so romarski prazniki in v škofiji Celje je kar nekaj Marijinih in Rokovih romarskih poti.

Celjski škof Maksimilijan Matjaž se je minuli praznični čas zadrževal na Kozjansko-Obsoteljskem. Na predvečer Velikega Šmarna je maševal na Tinskem, znanem po dveh cerkvicah na hribu. Na Marijino vnebovzetje je vodil osrednjo slovesnost na Svetih gorah nad Bistrico ob Sotli. Na Rokovo pa je vernike nagovoril v župniji Sveti Rok ob Sotli. 

V nadaljevanju povzemamo škofov praznični nagovor na Svetih gorah.

Nagovor se osredotoča na pomen Marijine vloge v življenju vernikov ter njen vpliv na vero in duhovnost. Marijina svetišča so mesta, kjer se verniki počutijo domače, saj simbolizirajo lepoto in milino, ki ju ljudje prepoznajo v Mariji. Njena lepota ni zgolj v izvoljenosti od Boga, pravi škof Maksimilijan Matjaž,  temveč tudi v njeni človeškosti, ki ljudem pomaga razumeti Božjo bližino: “Marija ni boginja, Marija ni božanstvo pa vendar je odeta z lepoto in milino, ki nas privlačita.”

Marija je bila “žena zaupanja, poslušanja in odločitve,” nadaljuje škof, kar se kaže v njeni brezpogojni veri v Božji načrt, kljub težavam in izzivom, s katerimi se je soočala. Njeno vsakdanje življenje in skrb za Jezusa v Nazaretu sta bila ključna za njeno duhovno rast.

Vernike škof nagovarja, naj posnemajo Marijino vero, zaupanje in odločnost ter svojo usodo izročijo Bogu, saj “Kristus živi v nas” in nas vodi na poti življenja.

Oglejte si nekaj foto utrinkov s škofovega maševanja na Svetih Gorah (foto: Marjana Perkovič):