Mlade celjske glasbenike obiskali vrstniki iz Italije. Skupaj so vadili in igrali (foto)


V prejšnjem tednu je Glasbena šola Celje gostila mlade glasbenike iz Cremone.

Mladi glasbeniki vračajo prijateljski obisk, saj so v maju celjski godalci, člani Malega godalnega orkestra Glasbene šole Celje pod vodstvom dirigentke Petre Arlati Kovačič, tretjič gostovali v Cremoni.

Za mladimi talenti iz obeh držav je pester teden, v katerem so veliko koncertirali, pa tudi spoznavali lepote Slovenije, natančneje, Obsoteljskega.

Gostje iz Italije so v knežje mesto prispeli v ponedeljek. Prvo skupno dejanje je bila vadba s celjskimi vrstniki in pod budnim očesom pedagogov Glasbene šole Celje na glasbenih delavnicah. Pripravljali so se na skupen koncert, ki je bil v četrtek, 29. avgusta 2024, ob 19.00 v Celjskem domu.

Vir foto: FB Glasbene šole Celje


The Mousikè Youth Orchestra iz Cremone, ustanovljen leta 2006, danes šteje približno 60 članov. Orkester je odprt za vse mlade glasbenike, brez selekcije, pri čemer se poudarek daje na prilagajanju repertoarja in orkestrskih partitur glede na sposobnosti in spretnosti vsakega posameznika. Orkester vodi maestro Gianluigi Bencivenga.

Gostje iz Cremone so v Celju spoznavali mesto in njegove znamenitosti, obiskali pa so tudi Rogaško Slatino. Vsak dan so se intenzivno izpopolnjevali na glasbenih delavnicah, ki jih vodijo pedagogi Glasbene šole Celje.

Utrinek z obiska Kristalne dvorane v Rogaški Slatini; foto: GŠC

Sproti so se pripravljali na skupni koncert. Tako je potekala še zadnja vaja Malega godalnega orkestra in godalnega orkestra iz Cremone pred četrtkovim koncertnim večerom:


In nato sam koncert, najprej Mali godalni orkester Glasbene šole Celje pod taktirko Petre Arlati Kovačič:

V drugem delu večera nadaljuje Mousikè youth orchestra iz italijanske Cremone z dirigentom Gianluigijem Bencivengo: