Muzej novejše zgodovine Celje nagrajen v Bolgariji


Direktor Muzeja novejše zgodovine Celje (MnZC) dr. Tonček Kregar in konservatorka Urška Todosovska-Šmajdek se te dni mudita na konferenci Foruma slovanskih kultur v Gabrovu v Bolgariji.

Forum namreč že 10. leto zapovrstjo podeljuje nagrado Živa za najboljši slovanski muzej. Med nominiranimi pa se je znašel tudi MnZC s prenovljeno Fotohišo Pelikan.

Domov se Kregar in Todorovska-Šmajdekova ne bosta vrnila praznih rok.

Slovesna podelitev nagrad s konferenco poteka med 25. in 29. septembrom 2024 v Regionalnem etnografskem muzeju na prostem ETAR v Gabrovu v Bolgariji. MnZC zastopata direktor dr. Tonček Kregar in odgovorna konzervatorka prenove Urška Todosovska-Šmajdek.


Na slovesni podelitvi nagrad Živa je celjski muzej za Fotohišo Pelikan prejel posebno nagrado za trajnostni razvoj in ohranjanje dediščine.

Forum slovanskih kultur (FSK) je mednarodna organizacija, ki povezuje in spodbuja sodelovanje med slovanskimi državami na področju kulture, umetnosti, izobraževanja, znanosti in drugih družbenih dejavnosti. Ustanovljen je bil leta 2004 s sedežem v Ljubljani, Slovenija, z namenom krepitve zavesti o skupni slovanski kulturni dediščini ter spodbujanja dialoga med slovanskimi narodi.

Forum slovanskih kultur združuje več kot 13 slovanskih držav. To so Slovenija, Rusija, Srbija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Severna Makedonija, Bolgarija, Češka, Slovaška, Poljska, Belorusija in Ukrajina

Poglejte še:

Prenovljena Fotohiša Pelikan: ‘Gre za svetovni unikum’ (foto)