Na Celjskem gradu razglasili 28. Veronikinega nagrajenca: komisijo pretresel pesniški svet Denisa Škofiča


Sinoči je Celjski grad gostil Veronikin večer poezije in glasbe, kar je bilo obenem  sklepno dejanje pesniškega natečaja Veronikina nagrada.  Veronikin lavreat je postal Denis Škofič s pesniško zbirko Tuskulum, Malo Veroniko za najboljšo dijaško pesem pa je prejel Timotej Kristijan Kovač.

Strokovna komisija letošnje Veronikine nagrade v sestavi Veronikine nagrajenke, prevajalke, doktorice angleške in ameriške književnosti Kristine Kočan (predsednice), literarne zgodovinarke in teoretičarke Alojzije Zupan Sosič ter pisateljice, prevajalke in publicistke Pie Prezelj je izbrala pet nominiranih zbirk, ki so izšle v obdobju med lanskim junijem in letošnjim majem.

  • Maja Miloševič Čustić: Vidno polje (Center za slovensko književnost)
  • Jure Jakob: Drobne opazke (LUD Literatura)
  • Tonja Jelen: Od točke nič (Založba Litera)
  • Barbara Korun: Vnazaj (Založba Pivec)
  • Denis Škofič: Tuskulum (Cankarjeva založba)

28. Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta je prejel Denis Škofič za zbirko Tuskulum.

Denis Škofič; foto: Blaž Lah

Razglasitev zmagovalca:

Po mnenju komisije gre za drzno, a do potankosti premišljeno koncipiran pesniški svet, ki vedno znova pretresa.

Iz utemeljitve nagrade:

“V pesniški zbirki Tuskulum se razmejitev med družbenim in naravnim, med človeškim in živalskim, med posvetnim in profanim seseda sama vase, v točko, v kateri se svet razrašča iz jezika, v kateri je jezik tisto zavetje, h kateremu se znova in znova vračamo. Toda Denis Škofič bralcu ne ponuja pomiritve – prej nasprotno, ponuja mu izgon iz znanega, izgon iz udobja, in iskanje zavetja le tam, ve pesnik, kjer je prostor za premišljanje in kjer se skriva spoznanje. Tuskulum Denisa Škofiča je drzno, a hkrati do potankosti premišljeno koncipiran pesniški svet, ki nas vedno znova pretresa.”

 

 

Denis Škofič, rojen leta 1985 v Murski Soboti, je pesnik, pisatelj in literarni kritik. Doslej so luč sveta ugledale tri pesniške zbirke: Sprehajalec ptic (Beletrina, 2013) – nominacija za Jenkovo nagrado in kritiško sito; Seganje (Cankarjeva založba, 2017) – nominacija za Jenkovo nagrado; in Tuskulum (Cankarjeva založba, 2023), za katero je 2024 prejel Cankarjevo nagrado za najboljše izvirno literarno delo preteklega leta. S kratkimi zgodbami je bil uvrščen v zbornik Vrane, čečkarije in konfeti (Litera, 2017) ter antologijo Petdeset izbranih kratkih zgodb avtorjev in avtoric rojenih po 1980 (Dialogi, 2019). Leta 2019 je osvojil nagrado pesniškega turnirja in s tem postal vitez poezije. Leta 2021 je pri grški založbi Thraka izšel prevod zbirke Seganje. Njegove pesmi so prevedene v angleščino, madžarščino, hrvaščino, makedonščino, češčino, nemščino, slovaščino in grščino.
Vir foto: http://www.veronikina-nagrada.si/

Zlatnik poezije za življenjski pesniški opus in ustvarjalno žlahtnjenje slovenskega jezika so podelili Borisu A. Novaku. Občinstvo je lahko premierno slišalo njegovo novo skladbo z naslovom Žalost.

Nagrado mala Veronika za najboljšo dijaško pesem je pripadla dijaku Gimnazije Celje – Center, Timoteju Kristijanu Kovaču za pesem Ko sem potrkal. Interpretacija, ki so jo posneli novinarji Štajerskega vala:

Tokratni slavnostni govornik je bil Dušan Šarotar.

Letošnji Veronikini nagrajenci (vir foto: FB profil Veronikine nagrade)

Letos je Hiša kulture Celje skupaj z Osrednjo knjižnico Celje prvič organizirala tudi Veronikin teden poezije, in sicer na terasi kavarne Zvezda.