Obnavljajo fasado skoraj stoletne celjske lepotice


Obnova je vredna skoraj 400 tisočakov, vir foto: MOC

V teh tednih so v teku obnovitvene dela na fasadi matične zgradbe I. osnovne šole v Celju. Gre za prvo temeljito prenovo ometa in zaključnega sloja, ki sta zaradi spomeniško zaščitene stavbe natančno predpisana. Stavba je bila zgrajena leta 1927.

Obnova je vredna približno 395 tisoč evrov, financirajo pa jo iz občinskega proračuna. Izvajalec del je podjetje Ineko d.o.o., ki je z obnovitvenimi deli začelo septembra.

Estetski videz stavb je v teh časih izziva vredno vprašanje, vir foto: MOC

Južna in zahodna stran fasade sta že v zaključni fazi obnove, vzhodna in severna pa bosta dokončani decembra. V sklopu prenove fasade bodo zamenjana tudi glavna vhodna in stranska vrata, zunanje okenske police in odtočne cevi. Sanirane bodo tudi frčade na strehi vzdolž Vrunčeve ulice.

Vodja Oddelka za družbene dejavnosti na Mestni občini Celje, dr. Bojan Cvelfar, je ob tem zapisal: »Investicije v vrtčevsko in šolsko infrastrukturo so ključnega pomena za zagotavljanje sodobnega, varnega in spodbudnega okolja, kjer naši otroci in mladostniki preživljajo svoj čas. Prenove niso le nujne z vidika ohranjanja stavb, temveč omogočajo tudi boljše pogoje za delo in učenje, hkrati pa z njimi prispevamo k boljšemu estetskemu videzu stavb in njihove okolice.«

Preberite tudi:

Na Šolskem centru Celje se trudijo slediti načelu: človek človeku človek. Kaj to pomeni v praksi